Европейският парламент е отложил планирано гласуване за одобряване на новите

...
Европейският парламент е отложил планирано гласуване за одобряване на новите
Коментари Харесай

Европарламентът отложи гласуване за ключова зелена цел след изненадваща съпротива

Европейският парламент е отсрочил планувано гласоподаване за одобрение на новите цели на Европейски Съюз за възобновима сила, откакто Франция и други страни са се противопоставили в последния миг на закона предходната седмица, съгласно вътрешен имейл, забелязан от " Ройтерс ".

Гласуването в парламентарната енергийна комисия трябваше да се състои във вторник. В имейла се споделя, че то е отсрочено за юни, без да се показва дата.

Европейският съюз се пробва да приключи основен дирек от своята стратегия за климата - закон, съдържащ обвързващата цел Европейски Съюз да получава 42.5% от силата си от възобновими източници до 2030 година

Но законопроектът срещна късна опозиция. Дипломатите от страните от Европейски Съюз трябваше да изразят утвърждението си за закона предходната седмица, само че полемиката беше отсрочена, откакто Франция и други страни споделиха, че няма да го поддържат.

Парламентът трябваше да организира първо гласоподаване във вторник, последвано от дефинитивно гласоподаване през юли. Отлагането рискува да отдалечи утвърждението на политиката до септември, след лятната почивка на евродепутатите.
Одобрението на закона от Европейския парламент и страните членки се смяташе за условност, откакто по-рано тази година договарящите от двете страни се споразумяха за това, което трябваше да бъде дефинитивна договорка. Но Франция беше недоволна от крайния резултат. Париж желае повече самопризнание в закона за нисковъглеродната нуклеарна сила и споделя, че разпоредбите дискриминират водорода, създаден от нуклеарна сила, като не разрешават на страните да регистрират това нисковъглеродно гориво към задачите за възобновими горива за промишлеността.

Други страни, в това число България, Румъния и Полша, също не бяха удовлетворени от разпоредбите заради редица аргументи, в това число че някои столици считат задачите за прекомерно амбициозни.

 България и още 13 от Европейски Съюз упорстват зелените пари да се харчат и за нуклеарни планове България и още 13 от Европейски Съюз упорстват зелените пари да се харчат и за нуклеарни планове

Говорител на Швеция, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, сподели, че се водят договаряния за разрешаване на разногласието.

Но други страни са нетърпеливи по-късно, което някои дипломати описаха като " изненадващо " задържане на един от главните принадлежности на блока за битка с климатичните промени.

" Нивото на отчаяние в действителност е извънредно високо. Франция постоянно желае повече ", сподели посланик от Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР