Европейският парламент днес се проведе пореден дебат от поредицата Това

...
Европейският парламент днес се проведе пореден дебат от поредицата Това
Коментари Харесай

Олаф Шолц настоява за реформиран и разширен геополитически ЕС

Европейският парламент през днешния ден се организира следващ спор от поредицата " Това е Европа ", този път с немския канцлер Олаф Шолц. Депутатите разискаха провокациите пред общността и нейното бъдеще.

Думите на Шолц дадоха доста ясно обръщение накъде би трябвало да се движи Европейски Съюз като световен състезател. Той сподели, че се нуждаем от геополитичеки уголемен Европейски Съюз. Съюз, който ще може да въздейства върху процесите освен на остарелия континент, а в международен проект.



В речта си пред Европейския парламент Шолц съобщи, че " Европейският съюз би трябвало да се промени " и добави: " Европа би трябвало да се обърне към света ". Той съобщи, че светът става все по-многополюсен и че Европа би трябвало да търси повече световно съдействие при равни условия.

" Онези, които изпитват носталгия по фантазията за европейска международна мощ, тези, които обслужват фантазиите за национални суперсили, са заседнали в предишното ", сподели Шолц, написа БГНЕС.

Европа ще бъде чута, единствено в случай че приказва с един глас, акцентира Шолц.

" Бруталната нападателна война на Русия против Украйна ни сподели какъв брой значимо е това да бъде осъзнато ", добави той и съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да се стреми към доста по-тясно военно съдействие.

Той произнесе речта си в Страсбург в същия ден, в който Русия празнуваше Деня на успеха. " В Москва, на 2200 км североизточно отсам, Путин дефилира със своите бойци, танкове и ракети. Нека не се плашим от сходна проява на мощ ", съобщи Шолц пред Европейския парламент, визирайки съветския президент Владимир Путин.

" Нека да останем непоколебими в поддръжката си за Украйна - до момента в който е належащо ", сподели той.

Усилията за възобновяване на Украйна ще се нуждаят от " политически и финансов капитал в дълготраен проект ", сподели още немският канцлер. Нахлуването акцентира зависимостта на Европейски Съюз и изключително на Германия от вноса на сила от Москва. Съществуват сходни опасения за несъразмерна взаимозависимост от Китай в производството.

Германският водач вижда Китай като сътрудник макар измененията в връзките.

" Отношенията ни с Китай са удачно разказани от триадата " сътрудник, съперник, систематичен противник ", където съперничеството и конкуренцията от страна на Китай безспорно се усилиха ", сподели той.

Шолц съобщи, че е склонен с концепцията на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Европа би трябвало да понижи рисковете, свързани с икономическите ѝ зависимости от Пекин.

Според немския канцлер, има потребност от промени и в границите на Европейски Съюз.

В речта си пред Европейския парламент Шолц съобщи, че Европейският съюз би трябвало да рационализира процеса на взимане на решения в региона на външната политика и данъчното облагане. Той настоя по-конкретно решенията по въпросите на външните връзки да се вземат с болшинство, а не с единогласие.

Свободната търговия и обещанието на Европейски Съюз към Балканите и Африка

Шолц засегна и тематики като свободната търговия, присъединението на нови членове и миграцията.

" Има огромен смисъл бързо да сключим нови съглашения за свободна търговия с Меркосур, Мексико, Индия, Индонезия, Австралия, Кения и, в дълготраен проект, с доста други страни ", сподели канцлерът.

" Ако продължим безплодните договаряния за нови съглашения за свободна търговия през идващите години, други ще диктуват разпоредбите - с по-ниски екологични и обществени стандарти ", предизвести той.

Шолц акцентира също, че Европейски Съюз би трябвало да съблюдава обещанието си към бъдещи членове като страните от Западните Балкани, като в същото време подсигурява, че те ще подхващат нужните промени, с цел да могат да се причислят към блока.

По отношение на връзките на Европейски Съюз с Африка канцлерът съобщи, че партньорствата би трябвало да " изоставят евроцентричния взор от предишното десетилетия. "

" Преодоляването на последствията от колониализма би трябвало да бъде основна характерност на всяко европейско партньорство със страните от Африка, Азия и Латинска Америка ", сподели Шолц.

Той също по този начин съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да прегледа дългогодишните разногласия по отношение на миграцията, като акцентира, че доста елементи на Европа незабавно се нуждаят от работна ръка от страни отвън блока.

Според Шолц, промяната на европейската система за даване на леговище би трябвало да се стане факт преди изборите за Европейски парламент през идната година.

Вижте повече във видеото от Николай Кръстев, както и коментар на Ева Мария Попчева, евродепутат от група " Обнови Европа "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР