Европейският парламент даде зелена светлина за Кристин Лагард в тайно

...
Европейският парламент даде зелена светлина за Кристин Лагард в тайно
Коментари Харесай

Евродепутатите подкрепиха Лагард за шеф на ЕЦБ

Европейският парламент даде зелена светлина за Кристин Лагард в скрито гласоподаване във вторник.
С 394 гласа " за ", против 206 гласа " срещу " и 49 гласа " въздържал се ", евродепутатите дадоха своята поддръжка за кандидатурата на Кристин Лагард за идващ ръководител на Европейската централна банка.
Европейският парламент дава своето необвързващо мнение дали претендентът е подобаващ за заемането на длъжността ръководител на ЕЦБ, като окончателното решение се взема от Европейския съвет. Кристин Лагард би трябвало да замести сегашния ръководител на ЕЦБ Марио Драги на 1 ноември.
По-рано през днешния ден евродепутатите разискаха дали претендентът дава отговор на условията за заемане на длъжността.
Кандидатурата на Лагард ще бъде сложена гласувана на съвещанието на Европейския съвет през октомври.
Номинацията на Лагард
Кристин Лагард бе номинирана през юли 2019 година от водачите на страните в Европейски Съюз за правоприемник на Марио Драги, чийто мандат изтича в края на октомври. Тя беше изпълнителен шеф на Международния валутен фонд от 2011 година, а преди този момент е заемала няколко пъти министерски постове във Франция, в това число като министър на стопанската система, финансите и индустрията от 2007 до 2011 година
Председателите на ЕЦБ се назначават за еднократен мандат от 8 години по решение на държавните и държавните глави в Европейски Съюз, само че преди този момент Парламентът би трябвало да изрази мнението си. Мнението на депутатите не е обвързващо за Европейския съвет, само че има тежест за легитимността на претендента, защото идва от демократично определения орган на Европейски Съюз.
Ако Лагард получи поста, тя ще бъде първата жена отпред на ЕЦБ. Депутатите в Екологичен потенциал са заявявали, че желаят да видят повече дами на висши позиции в областта на стопанската система и паричната политика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР