Европейският парламент даде днес зелена светлина за пренасочване на средства

...
Европейският парламент даде днес зелена светлина за пренасочване на средства
Коментари Харесай

ЕП реши: Дава помощи на страните, които приютяват бежанци

Европейският парламент даде през днешния ден зелена светлина за пренасочване на средства от Европейски Съюз за районно развиване и леговище към страните от съюза, които приютяват хора, бягащи от съветското настъпление в Украйна, заяви пресслужбата на институцията.

Само две седмици откакто Европейската комисия показа съответното предложение, евродепутатите одобриха ограниченията за дейности по линия на доближаването за бежанците в Европа (CARE), по неотложна процедура с 562 гласа " за " при два " срещу " и трима " въздържал се ".

Фондове за доближаване за бежанците

Актуализацията на настоящите правила на политиката на доближаване ще разреши бързото преразпределяне на наличните средства, с цел да се помогне на страните от Европейски Съюз и техните райони да дават незабавна поддръжка (временно настаняване, доставяне с храна и вода, медицински грижи или образование) на хората, бягащи от съветската експанзия в Украйна. Това може да включва средства по политиката на доближаване за интервала 2014-2020 година, които към момента не са разпределени или изразходвани, както и спомагателни 10 милиарда евро от фондовете " REACT-EU ".

Държавите от Европейски Съюз могат да подадат заявление до Европейски Съюз за възобновяване на средствата, които са изразходвали за подкрепяне на украинските бежанци, със задна дата, считано от 24 февруари - деня, когато Русия нахлу в Украйна. Европейски Съюз ще може да финансира 100% (вместо нормалните 85%) от средствата за доближаване, изразходвани от страните членки, за още една година (от средата на 2021 година доникъде на 2022 г.).

Кохезионните фондове на Европейски Съюз подкрепят вложения, които предизвикват икономическото, общественото и териториалното доближаване на Европейски Съюз , като се пробват да поправят неравенството сред неговите райони.

Фондове в региона на вътрешните работи

С 575 гласа " за ", 4 " срещу " и 3 " въздържал се " евродепутатите удължиха с една година - доникъде на 2024 година - периода, в който може да се употребяват фонд " Убежище, миграция и интеграция " и фонд " Вътрешна сигурност " за интервала 2014-2020 година, с цел да се даде на страните членки бърз достъп до неизползваните средства. 420 милиона евро може да бъдат освободени, с цел да бъдат изразходвани за настаняване, храна, здравни грижи или спомагателен личен състав.

Контекст 

По данни на службата на висшия комисар на Организация на обединените нации за бежанците след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари повече от 3 милиона души са напуснали страната, като множеството от тях са се насочили към прилежащите страни.

Следващи стъпки

Сега планът за правила ще бъде предаден на Съвета на Европейски Съюз за публично приемане. Регламентът ще влезе в действие един ден откакто бъде оповестен в Официалния вестник на Европейски Съюз.
Източник:БТА
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР