Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) за четвърта поредна

...
Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) за четвърта поредна
Коментари Харесай

Четвърта година продължава кампанията за борба с Африканската чума по свинете

Европейският орган за сигурност на храните (ЕОБХ) за четвърта поредна година организира огромна акция „ Да спрем Африканската чума по свинете “, като Министерство на земеделието и храните още веднъж се включва в нея.

Целта е да се увеличи осведомеността на фермерите, ветеринарните лекари и ловците за битката със болестта и да редуцира времето за съобщаване при вероятно подозрение за неговата поява. Инициативата е част от продължаващите старания на Европейска комисия и други интернационалните органи за прекъсване на разпространяването и премахване на АЧС в Европа.

Заразата към момента се среща в доста страни от Европейски Съюз - България, Гърция, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, както и в прилежащите Молдова, Украйна, Сърбия и Северна Македония, като визира дивите и домашните прасета.

Настоящият сезон е рисков за разпространяване на АЧС и у нас, защото и през тази година настоящи огнища са оповестени в прилежащите ни страни - Румъния, Сърбия, Гърция и Република Северна Македония.

Високият риск изисква поддържане на високо равнище на предварителна защита, прецизно съблюдаване на условията и ограниченията за биосигурност, както и възобновяване на тематичните осведомителни акции.

Информационни материали са налични на интернет уеб страницата на акцията: https://multimedia.efsa.europa.eu/asf/#/bg/.

Информация за заболяването на български език са оповестени на интернет-страниците на Министерството на земеделието и храните, налична на: https://multimedia.efsa.europa.eu/asf/#/bg/, както и на уеб страниците на Българската организация по сигурност на храните и Центъра за оценка на риска по хранителната верига.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР