Европейският комитет на асоциациите на туристическите агенции предупреждава, че окропняванията

...
Европейският комитет на асоциациите на туристическите агенции предупреждава, че окропняванията
Коментари Харесай

Очаква се да продължи тенденцията за поскъпване на самолетните билети

Европейският комитет на асоциациите на туристическите организации предизвестява, че окропняванията на самолетните компании ще понижи конкуренцията и ще ощети потребителите. Припомнят, че през последните десетилетия либерализацията докара до по-евтини, по-безопасни и по-всеобхватни въздушни връзки в целия Европейски Съюз. Това значително се дължи на конкуренцията сред самолетните компании, показват те. По време на пандемията авиационният бранш беше един от най-засегнатите, напомни пред БНР Димитрина Горанова, ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници.

" За първи път в историята си цялата флотилия на всички самолетни компании беше на земята. Предвид продължителността на пандемията, доста от самолетните компании се принудиха или използваха обстановката, с цел да бракуват някои от самолетите си и в следствие да ги обновят. За страдание, по време на пандемията извънредно доста се наруши веригата на доставките. Има забавяния при направата и доставката на нови самолети. В момента има търсене, само че тези забавяния пречат за възобновяване до предпандемичните равнища. Това ще рефлектира и върху осъществяването на полетите. Очаква се отменяне ".

След пандемията финансовото положение на авиокомапниите е устойчиво, уточни тя.

" Имаше няколко банкрута на чартърни самолетни компании. Фалитът, който най-сериозно се отрази върху българския пазар, беше преди 10 години – на унгарската самолетна компания " Малев “. Едва след 10 години туроператорите получиха назад своите пари ".

При покупка на самолетни билети потребителят в множеството случаи търси най-изгодната цена, изясни Димитрина Горанова.

" Предвид повишението на цените, което е наклонност след пандемията, се стараят да си закупят билети по-рано, с цел да са на по-ниска цена ".

Тя означи и значимата роля на туристическия сътрудник при закупуването на самолетни билети.

" Може да обърне внимание на потребителя за някои елементи от пътуването, които не са постоянно ясни. Когато става въпрос за всеобщи анулации или затворени летища, прът центровете на самолетните компании не могат да поемат целия размер от позвънявания и в доста случаи пасажерите остават без действителна поддръжка, каквато биха имали в случай че си бяха купили билета от организация ".

През последните години наклонността за повишаване на самолетните билети е сериозна, означи Димитрина Горанова.

" Очаква се тази наклонност да продължи, най-много поради въвеждането на разнообразни екологични регулации. Биогоривата са три пъти по-скъпи от елементарния керосин ".

Развитието на нискотарифните самолетни компании е много устойчиво, сподели Горанова.

" В България най-големите превозвачи са точно нискотарифните самолетни компании. Националният ни транспортьор се подрежда след тях.

До някаква степен те са определящи за развиването на авиационния бранш и постановат трендове. От тях потегли концепцията за продажба на самолетен билет без багаж или единствено с ръчен багаж, както и без включена храна.

Някои от нискотарифните самолетни компании обаче са нападателни както във връзка с цените си – прекомерно ниски и нереалистични, по този начин и във връзка с отменяне на полети и информиране на пасажери. Поведението им е все едно, че те дефинират разпоредбите и са единствената страна на пазара. Това рано или късно няма да се отрази добре нито на пазара, нито на тях ".

Окропняването на авиационния бизнес тя си изяснява с обстоятелството, че той е извънредно безценен за поддръжка, а е и доста рисков.

Има огромна евентуално в бъдеще да купуваме по-скъпи билети, само че обслужването да бъде по-лошо, сподели Горанова.

" Това е нещо обикновено при големите корпорации. То би понижило гъвкавостта на туристическия бизнес ".

Авиацията не е това, което беше и няма да бъде, означи още тя.

" Развива се доста динамично. Аз нямам доверие да се получи монополизация на пазара. Този бранш, дружно с туризма, ще продължи да се развива и да бележи растеж ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР