Европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом се срещна днес с

...
Европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом се срещна днес с
Коментари Харесай

Тристранна среща между ЕС, Япония и САЩ за новите американски тарифи

Европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом се срещна през днешния ден с непрекъснатия търговски представител на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзър на фона на напъните на Европейски Съюз да бъде изключен от митата върху вносната стомана и алуминий, наложени от американския президент Доналд Тръмп, съобщи ДПА. Тристранната среща, която включва и японския министър на стопанската система Хирошиге Секо, става два дни откакто Тръмп подписа документа за налагане на вносно мито от 25% за стоманата и 10% за алуминия.

 © Българска телеграфна агенция
Разговорите започнаха към 13,20 часа локално време през днешния ден, два часа по-късно от плануваното, защото полетът на Лайтхайзър закъсня. Срещата бе планувана преди седмици в границите на напъните да се реши въпросът за свръхкапацитетите в стоманения и алуминиевия бранш.

Като се имат поради събитията при визитата на непрекъснатия търговски представител на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзър в Брюксел в събота Европейски Съюз ще съобщи посланието, че чака Европейски Съюз да бъде изцяло изключен от американските ограничения без предварителни условия или договаряния, сподели поискал анонимност източник от Европейската комисия преди диалозите.
Европейски Съюз декларира, че има дълготраен съюз в региона на сигурността със Съединени американски щати и сътрудничи за решение на казуса със свръхкапацитетите в стоманодобива.
Тръмп обосновава решението си, като се базира на рядко употребен американски закон, допускащ на президента да вземе ограничения против вноса, в случай че се подкопава националната сигурност.

Малмстрьом сподели през вчерашния ден, че ще изиска уточнения по американското решение и че разчита Европейски Съюз да бъде изключен от ограниченията. Тя обаче даде обещание, че ще бъдат взети контрамерки в сходство с разпоредбите на Световната комерсиална организация, в случай че митата бъдат приложени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР