Европейският комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел ще

...
Европейският комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел ще
Коментари Харесай

Мария Габриел ще представи пътна карта за прекратяването на роуминга в Западните Балкани


Европейският комисар по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел ще показа пътна карта за понижаване на таксите за роуминг в страните от Западните Балкани по време на конференция на Групата на ЕНП, проведена от евродепутатите Андрей Ковачев и Ливиа Ярока.

"Комисар Габриел ще показа пътна карта за понижаване на цените за роуминга и за стартиране на широколентов достъп в района като метод за повишение на цифровата съгласуваност на посланиците на страните от Западните Балкани и заинтригуваните страни от сектора", сподели евродепутатът Андрей Ковачев, заместник-председател на Групата на ЕНП, отговарящ за разширението и средиземноморската политика, оповестиха от пресцентъра на ЕНП.

Европейска вероятност и съгласуваност на Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Република Македония, Черна гора, Сърбия, Косово) е един от целите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. По време на своето председателство България желае да реализира забележими резултати в обезпечаването на съгласуваност със Западните Балкани - във въздушната, транспортната, цифровата, както и в просветителната сфери.

Намаляването на цените на мобилния роуминг е една от тези съответни стъпки. Сега таксите за роуминг са неуместно високи. Например един български клиент, който е в прилежаща Република Македония, може да заплати към 15 евро на мегабайт мобилен интернет и към 3 евро на минута за диалог.

Представители на Европейската комисия се срещнаха в Брюксел с представители на телекомуникационните компании в Западните Балкани, с цел да обсъдят методите за понижаване на таксите за роуминг. Въпреки че компаниите са търговски организации, те могат да проучат разнообразни разновидности, да вземем за пример доброволни търговски съглашения сред тях.

Във вторник ще стане ясно какви са последните събития в тази област и какво остава да бъде направено. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР