Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и ПроКредит групата предоставят допълнителни 800

...
Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и ПроКредит групата предоставят допълнителни 800
Коментари Харесай

План за инвестиции за Европа: Допълнителни 800 милиона евро за МСП след като ЕИФ и ПроКредит удвояват подкрепата за иновативни предприятия

Европейският капиталов фонд (ЕИФ) и ПроКредит групата дават спомагателни 800 милиона евро за новаторски дребни и междинни предприятия (МСП). Общо 1,62 милиарда евро стават средствата за финансиране на компании в единадесет страни.
Подкрепеното от ЕИФ финансиране е предопределено за предприятия, употребяващи съвременни технологии и произвеждащи нови артикули и се реализира от ПроКредит банките във всяка една от единадесетте страни, в които оперират (Албания, Босна и Херцеговина, България, Германия, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Северна Македония, Сърбия и Украйна). Към момента, чрез финансиране от ПроКредит, поддръжка са получили над 2 000 новаторски МСП, най-вече от преработващата индустрия и търговията на едро и дребно, а още доста други ще бъдат финансирани в границите на идващите години.
Тези съглашения са подписани по линия на самодейността InnovFin, с финансовата поддръжка на Европейската комисия в границите на стратегия „ Хоризонт 2020 “. Програмата InnovFin дава опция на участващите банки да оферират заеми на новаторски предприятия, чрез гаранции от ЕИФ. Подписването на споразуменията става с поддръжката на Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ), който е в основата на Плана за вложения за Европа, прочут като Плана " Юнкер ".
Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен , отговарящ за работните места, растежа, вложенията и конкурентоспособността, сподели: „ Две години откакто подписахме съглашение за 820 милииона евро за МСП в единадесет страни, Европейският капиталов фонд и ПроКредит удвояват финансовата си поддръжка, което значи, че 1,62 милиард евро към този момент са разполагаем за финансиране на дребни и междинни предприятия в тези страни. Това дълготрайно и увеличаващо се равнище на поддръжка от страна на Европейски Съюз съставлява осезаема разлика за хиляди хора с новаторски бизнес хрумвания, които се нуждаят от финансиране, имайки поради и тези 2000 МСП, които към този момент са се възползвали от тази скица. "
Главният изпълнителен шеф на ЕИФ, Пиер Луиджи Джилиберт означи:
„ Удовлетворени сме, че споразуменията с ПроКредит банките водят до толкоз положителни резултати. ПроКредит, с добре развитото си районно наличие в композиция с опита си в кредитирането на МСП, са гаранция за това, че заемите с поддръжка на Европейска комисия ще бъдат предоставени бързо в единадесетте страни. Тези съглашения спомагат фирмите да получат достъп до финансиране от Европейски Съюз, с цел да могат да се включат в реализирането на проекта за нововъведения в цяла Европа. "
Д-р Клаус-Петер Цайтингер, Председател на Надзорния съвет на ПроКредит Холдинг добави: " Разширяването на това съглашение е значим сигнал за нашата група. То демонстрира на нашите клиенти, че вложенията, правени от новаторски МСП в Югоизточна и Източна Европа ще продължат да бъдат подкрепяни от Европейски Съюз както и, че приносът на ПроКредит банките за развиване в техните страни се прави оценка от Европейски Съюз “.

(отляво надясно)
ПроКредит Банк Албания: Ериола Биболи, ръководител на Надзорния съвет; ПроКредит Банк Босна и Херцеговина: Амир Салканович, член на Управителния съвет; ПроКредит Банк България: Камелия Минева, Директор Бизнес отдел Големи предприятия; ПроКредит Банк България: Петър Славов, ръководител на Надзорния съвет; ПроКредит Банк Грузия: Алекс Матуа, член на Управителния съвет, Генерален мениджър; ПроКредит Банк Германия: Емилия Царева, член на Управителния съвет;
(Център вляво) ЕИФ: Алесандро Тапи, Главен капиталов шеф
(Център вдясно) ПроКредит Холдинг: Д-р Kлаус-Петер Цайтингер, ръководител на Надзорния съвет
ПроКредит Банк Украйна: Виктор Пономаренко, Генерален мениджър; ПроКредит Банк Сърбия: Игор Анич, член на Изпълнителния съвет; Иван Смилкович, член на Изпълнителния съвет; ПроКредит Банк Румъния: Мариана Димитрова Петкова, Генерален мениджър; ПроКредит Банк Северна Македония: Йованка Поповска, Генерален управител и член на Управителния съвет; ПроКредит Банк Молдова: Олга Булат, ръководител на Управителния съвет; ПроКредит Банк клон в Гърция: Теодор Караиванов, Управител
За ЕИФ
Европейският капиталов фонд (ЕИФ) е част от групата на Европейската капиталова банка. Основната му задача е да оказва поддръжка за микро, дребни и междинни предприятия (МСП) като ги подкрепя в достъпа до финансиране. ЕИФ проектира и създава рисков капитал и капитал за обезпечаване на напредък, гаранции и принадлежности за микрофинансиране, които са ориентирани особено към този пазарен сегмент. В тази си роля ЕИФ спомага за постигането на задачите на Европейски Съюз за поддръжка на нововъведенията, научноизследователската и развойната активност, предприемачеството, растежа и заетостта. Повече информация за работата на ЕИФ в границите на ЕФСИ можете да намерите тук.
За Групата ПроКредит
ПроКредит Холдинг (ProCredit Holding AGCo. KGaA), със седалище във Франкфурт на Майн, Германия, е компанията-майка на интернационалната група ПроКредит, състояща се от банки, профилирани в обслужването на дребни и междинни предприятия. Повечето банки ПроКредит правят активност в Източна и Югоизточна Европа, само че групата е показана и в Южна Америка и Германия. ПроКредит Холдинг е листван на контролирания пазар (Prime Standard) на Франкфуртската фондова борса. Основни акционери на ПроКредит Холдинг са стратегическите вложители Zeitinger Invest и капиталовото сдружение на чиновниците на ПроКредит ProCredit Staff Invest, нидерландската фондация DOEN, KfW (Немската банка за развитие) и IFC (от групата на Световната банка). Като „ ръководеща компания “ във връзка с групата ПроКредит, според Закона за банките в Германия, ProCredit Holding AGCo. KGaA се управлява на консолидирано равнище от Германския федерален орган за финансов контрол (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht, BaFin) и немската Бундесбанк. Повече информация може да намерите на интернет страницата на компанията: www.procredit-holding.com.
За проекта " Юнкер "
Планът за вложения за Европа, така наречен План „ Юнкер “ е измежду най-високите цели на Европейската комисия. Той е ориентиран към стимулиране на вложения за основаване на работни места, посредством по-интелигентно потребление на нови и съществуващи финансови запаси, унищожаване на пречките пред вложенията, обезпечаване на видимост и техническа помощ за капиталови планове.
Европейският фонд за стратегически вложения (ЕФСИ) е главен в Плана „ Юнкер “. Той дава гаранция, давайки опция на Европейска инвестиционна банка да влага допълнително рискови планове. Планът за вложения към този момент дава съответни резултати. Проектите и договорите, утвърдени за финансиране посредством ЕФСИ все още се чака да обзет над 410 милиарда евро за вложения и да поддържат към 952 000 МСП в 28-те страни членки на Европейски Съюз.
За самодейността InnovFin
Програмата за гаранции за МСП InnovFin е част от „ InnovFin – Европейски Съюз финансиране за нововъведения “, самодейност създадена по линия на европейската стратегия за научни проучвания и нововъведения „ Хоризонт 2020 “. Тя дава гаранции и контрагаранции за дългово финансиране сред 25 000 евро и 7,5 млн. евро за възстановяване на достъп до финансиране за реформаторски дребни и междинни предприятия и дребни сдружения със междинна пазарна капитализация (с до 499 служители). Механизмът се ръководи от ЕИФ и се ползва на процедура посредством финансови медиатори — банки и други финансови институции, в страните от Европейски Съюз и асоциираните страни. ЕИФ дава гаранции на финансовите медиатори за част от техните загуби по дълговото финансиране, обхванато от механизма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР