Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши идва на посещение у нас

...
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши идва на посещение у нас
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши идва на посещаване у нас тази седмица по покана на премиера Кирил Петков. Това, като добави, че по време на визитата ще бъде разисквано и преструктурирането на антикорупционната комисия в подтекста и на въпроса по какъв начин тя директно да сезира Европейската прокуратура.

за избора на Станислав Тодоров за ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране . Решението на Народното събрание от 10 февруари е атакувано от депутати на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, които настояват, че изборът на Тодоров е осъществен в нарушаване на настоящия закон, което накърнява правилото на правовата страна. Докладчик по делото ще бъде ръководителят на Конституционен съд Павлина Панова.

Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) са номинирали трима свои сътрудници за заместник-председатели на Върховен касационен съд и ръководители на трите колегии,. Общото заседание на Гражданската гилдия е издигнало Мими Фурнаджиева за зам.-шеф на съда, Търговската гилдия е номинирала Евгений Стайков , а Наказателната гилдия - Лада Паунова .

В Народното събрание към този момент е импортиран оспорваният с който се предлага дирекция " Съдебна отбрана " на Министерството на финансите да премине към Министерството на правораздаването.
Реклама
А в сряда парламентарната правна комисия ще гледа на първо четене .

Междувременно парламентарната група на " Възраждане " внесе, какъвто " Обединени патриоти " на два пъти несполучливо предлагаха в 44-то Народно заседание.
//ТОП 3ВСС отсрочи полемиката за премахване на основния прокурор Иван Гешев, с цел да напише правила за процедурата
Пленумът на Висшият правосъден съвет (ВСС) отсрочи разглеждането на предлагането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев, което беше планувано за четвъртък. Съветът единомислещо взе решение първо да се одобряват правила за провеждането на тази процедура по отстраняването на " тримата огромни " в правосъдната система - основния прокурор, ръководителя на Върховния касационен съд и ръководителя на Върховния административен съд, каквато до момента не е била провеждана, а едвам по-късно да се пристъпи към разглеждане на предлагането всъщност. Още по тематиката.
Европарламентът изиска възбрана за " златните паспорти " и ограничение на " златните визи "
Схемите за " поданство против вложения " подкопават същността на поданството на Европейски Съюз, се споделя в от сряда, в която се приканва Комисията да предложи законодателен акт до края на мандата си. В резолюцията категорично се сочи България като един от отрицателните образци в това отношение и се отбелязва, че " поданството на Съюза не е стока, която може да бъде предлагана на пазара или продавана, и в никакъв случай не е било замислено като такава ". Правото на престояване против вложения носи по-малко опасности, само че и то би трябвало да предстои на прецизни условия и инспекции, изключително за ограничение прането на пари, корупцията и укриването на налози. Европарламентът приканва всички страни членки да спрат неотложно да дават поданство или право на престояване против вложения за всички съветски претенденти. Призовава се за данък върху " златните паспорти " и " златните визи " в % от направените вложения, който да се събира на ниво Европейски Съюз - до цялостно отпадане на паспортите и безсрочно за визите.
Реклама
Междувременно парламентарната правна комисия в Народното събрание при второто четене на законопроекта за премахването на златните паспорти, която да почисти някои противоречиви елементи към висящите молби за поданство, контрола и инспекциите върху направените инвестции и други
Какви са параметрите на краткотрайната протекция на бежанците от Украйна
Министерският съвет даде статут на краткотрайна протекция на бежанците от Украйна, откакто седмица по-рано вътрешните министри на Европейски Съюз взеха решение да бъде дадена такава протекция на всички украински бежанци, които навлязат на територията на съюза. Тя се дава от 24 февруари 2022 година за една година. Лица, напуснали Украйна поради войната и влезнали в България, получават подобен статут до експлицитното им волеизявление за прилагане на краткотрайна протекция, само че не по-късно от 31 март 2022 година България чака внезапно нарастване на броя на украинските бежанци, които досега са 30 000 у нас. и какви са параметрите на статута на специфична протекция, който им бе възложен от Европейски Съюз, четете в обявата на " Дневник ".
//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК
>> Конституционният съд от ден на ден ще се сблъсква с каузи, при които ще се постанова да се произнася за съвместимостта на национални актове с правото на Европейски Съюз или да се десезира, споделя преподавателят по европейско право Станислав Костов. Конституционен съд възприема превратно концепцията за гарантирането на националната еднаквост, в това число и конституционната. Ако Конституционен съд счита, че когато откри вероятно детайл, обвързван с националната еднаквост, ще може да каже, че правото на съюза няма да се ползва, това няма по какъв начин да се случи.

>> Манипулациите в последните два документа на КПКОНПИ, които са ювeлиpни oбpaзци нa " потьомкинска " администрация, са ясно доказателство за нуждата от промяна на комисията, декларира в коментар адв. Георги Атанасов, който от години от близко следи работата на антикорупционната комисия. До през днешния ден КПКОНПИ не е била обект на задълбочена инспекция, цялата информация за активността й се черпи от докладите на самата комисия. Пълна проверка най-вероятно ще потвърди правотата на тези, които смятат за гигантска операция всички достижения на КПКОНПИ.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Градове 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Компании 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Градове Реклама
>> Мнозинството от членовете на Гражданския съвет на Висш съдебен съвет излезе с апел до всички депутати, ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд и основния прокурор с искане да сезират Конституционния съд за това дали Народното събрание може да закрива съдилища. Тази самобитна концепция Гражданският съвет отгледа по предложение на ръководителя на Апелативната спецпрокуратура Ивайло Ангелов, съгласно който само Висш съдебен съвет е способен да закрие спецовете. Отговорът в действителност ясно се съдържа в Конституцията, съгласно която спецсъдилищата се основават със закон, а затова - и се закриват със закон.
//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ
В сигнал до Съюза на съдиите в България и до ръководителя на Върховен касационен съд съдията от Районен съд-Пловдив Деян Вътов излага стряскащи обстоятелства за систематичен тормоз от страна на ръководителя на съда Иван Калибацев, включващи тежки нарушавания на служебните отговорности. Налице е случай на потребление на законни на пръв взор средства за реализиране на паралегална цел, се сочи в ревюто на ССБ до Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет >> ДеФакто

. Омбудсманът желае оповестяване на противоконституционност на § 5 от Преходни и заключителни разпоредби на Семеен кодекс от 2020 година, с който съгласно нея се дава неограничена обратно във времето опция за оборване на бащинство, даже и след навършване на пълноправие на детето, а това визира правото му на сигурна и постоянна фамилна среда. Докладчик по е Соня Янкулова >>

. Да се понижи кворумът за осъществяване на Общо заседание на етажната благосъстоятелност от 67% на 51%, решения да може да се вземат и отдалечено, всички притежатели, без значение дали населяват постройката, да поемат разноските за ремонт и поддържане съгласно идеалните си елементи, да се сътвори указател на постройките в етажна благосъстоятелност и указател на професионалните домоуправители, предлага Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност >> Медиапул
Бюлетин Легал Компас
Научавайте най-важното от правния свят и правосъдната система всяка седмица на мейла си
Вашият email Записване
Реклама
. Бившият ръководител на Софийския областен съд, а в този момент столичен общински консултант Методи Лалов, прикани министъра на правораздаването Надежда Йорданова да изиска неотложно уволнението на ръководителя на Софийския градски съд Алексей Трифонов поради неговото руско поданство. Лалов прикани за същото и служебния министър Янаки Стоилов, само че без резултат >> Медиапул
//ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕИ тази година приемът на студенти по право ще бъде без конкурсен изпит, а единствено по оценките от матурата
За образователната 2022/2023 година студентите в компетентност " Право " ще се одобряват без да се организират писмени конкурсни изпити, а единствено с оценките от матурата. Това излиза наяве от план на министрите на правораздаването и на образованието, оповестен за публично разискване. Решението още веднъж е обосновано с " продължаващата изключителна епидемиологична конюнктура, както и рекомендациите и прилаганите ограничения от здравните управляващи ". Това е трета поредна година, в която университетите ще одобряват студенти по право единствено по оценките от матурите.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР