Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала от служебния министър

...
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала от служебния министър
Коментари Харесай

Кьовеши иска България да номинира кандидати за липсващите европейски делегирани прокурори

Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши е поискала от служебния министър на правораздаването Крум Зарков България да номинира квалифицирани претенденти за запълване на изчезналите позиции за европейски делегирани прокурори у нас, оповестиха от институцията в Люксембург. Двамата са провели видеоконферентен диалог.

Първоначално България имаше право на 10 делегирани прокурори, само че поради многото каузи, които Европейската прокуратура води в България, броят им беше повишен на 15, само че позициите към момента не са запълнени.

Кьовеши и Зарков са разискали общите условия на работа на европейските делегирани прокурори в България, в това число нужните спомагателни човешки запаси. Отговорността за положителното действие на офиса на Европейската прокуратура у нас е на националните правосъдни органи, напомнят от институцията. Кьовеши е настояла пред Зарков българските управляващи да създадат основни усъвършенствания в това отношение: основаване на самостоятелна административна конструкция за офиса на Европейската прокуратура в София, незабавното назначение на специфични и профилирани полицейски следователи към Европейската прокуратура, както и номинирането на изчезналите готови претенденти за длъжността европейски делегиран прокурор.

Кьовеши е уведомила служебния министър на правораздаването и за писмото си до основния прокурор господин Иван Гешев, с което го моли да даде опция и да улесни проучвателна задача в София от Отдела за вътрешен одит на Европейската прокуратура.

България е на второ място след Италия измежду страните, в които Европейската прокуратура води най-вече следствия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР