Европейският енергиен форум проведе конференция на тема „Каква е ролята

...
Европейският енергиен форум проведе конференция на тема „Каква е ролята
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: С ядрената енергетика към зелено и устойчиво бъдеще


Европейският енергиен конгрес организира конференция на тематика „ Каква е ролята на нуклеарната енергетика в европейския енергиен микс “ с представители на енергийната промишленост, измежду които ЧЕЗ и Форатом. Като член на борда на организацията евродепутатът Цветелина Пенкова взе интензивно присъединяване и изрази изрично позицията си: „ България би трябвало да поддържа класифицирането на нуклеарната енергетика като зелена и устойчива в Допълнителния делегиран акт по Регламента за таксономията “.

Таксономията на Европейски Съюз е списък-класификация на екологично устойчиви стопански действия. Тази подредба е индикация в кои действия могат да влагат финансовите институции. Делегираният акт ще разреши на нуклеарната енергетика и природния газ да бъдат приети като преходни и устойчиви енергийни източници за Европейския съюз.

Пенкова съобщи, че досега позицията на България е била поредна в поддръжка на нуклеарната технология и делегирания акт. Това ще разреши да бъдат привлечени финансирания от интернационалните финансови пазари за осъществяване на планове в сферата.

„ Предложението, което следва да бъде признато от Съвета и гласувано в Европейския парламент обгръща както нуклеарната технология, по този начин и природния газ. Не може да бъде изменян, с цел да се извади някоя от тях, а признат или отритнат. “, подчертава Цветелина Пенкова.

До 13 май (петък) България би трябвало да изрази първична позиция за ранното приемане на делегирания акт. Гласуването в Европейския парламент ще е през месец юли тази година.

„ Водим непрекъснати диалози с сътрудниците в Европейския парламент за повече информация по отношение на новите софтуерни развития в нуклеарната енергетика. Особено в подтекста на актуалната обстановка тази технология е от основно значение за гарантиране на енергийната сигурност и самостоятелност на Съюза. България има потребност от насърчаване на нови нуклеарни мощности. Предвид високите цени на електрическата енергия и проблемите с доставките на природен газ това би осигурило налична сила на нашите жители и предприятия. “, съобщи Пенкова.

Според европедутата е извънредно значимо България да показва поредна позиция и да поддържа определянето на нуклеарната енергетика като зелена и устойчива в делегирания акт. Отхвърлянето му ще значи неустановеност и липса на в допълнение финансиране за енергетиката в България в кратковременен и дълготраен проект.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР