Европейският депутат Радан Кънев коментира във фейсбук страницата си новината,

...
Европейският депутат Радан Кънев коментира във фейсбук страницата си новината,
Коментари Харесай

Радан Кънев: Няколко пъти предупредих, че ЕК ще върне Плана за възстановяване, защото не отговаря на европейското законодателство

Европейският народен представител Радан Кънев разяснява във фейсбук страницата си новината, че Европа връща у нас Националния проект за възобновяване.

Ето какво написа Кънев:

" Европейска комисия връща българския Национален проект за възобновяване за преправяне. И в това няма никаква изненада - неколкократно предупреждавах, че Планът (макар и доста усъвършенстван по отношение на разновидността на Борисов) просто не дава отговор на европейското законодателство. 
Това не са спомагателни пари, които всяка страна да си " усвоява " по преценка на държавното управление, а целевѝ дотации и заеми за рационализация на стопанската система и изключително - на енергетиката. Тяхната цел е да обезпечат част от нужните вложения за прекосяване към нисковъглеродна промишленост, енергетика и превоз и на първо място - за застраховане на енергийна самостоятелност евтино за семействата и бизнеса. 
В случая на България има и в допълнение изискване - осъществяване на правосъдната промяна, с ясни периоди и стъпки. 
Отделно - предходната седмица Европейска комисия доста ясно съобщи, че средства по Фонда за Справедлив преход (който не влиза в Плана за възстановяване) ще бъдат отпускани само на въглищни райони, които имат проект за ограничение на производството от въглища ПРЕДИ 2030г., когато самият фонд ще бъде привършен. 
Всичко това постанова доста незабавно преосмисляне и смяна на държавната политика, в това число и основна смяна на програмата на бъдещото съдружно ръководство с мандат на Политическа партия, която надалеч не отразява условията на Европейска комисия за европейско финансиране в този им тип. 
Дано държавното управление бъде определено и проработи безусловно до часове, тъй като рисковете са големи. Бъдещият вицепремиер по Зеления преход ще има неповторимо сложна задача да контракти нужните взаимни отстъпки освен с Европейска комисия, само че и с министрите на стопанската система, енергетиката, превоза и земеделието (според обществената информация - множеството от партии, които се противпоставят или са безразлични към европейските политики, даваха нереалистични обещания в акцията и заеха популистки позиции в договарянията за правителство). 
Пак споделям - времето на красивите думи свърши. Сега е времето на сложните, само че доста незабавни, решения... "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР