Европейският ден на еврейската култура се отбелязва всяка година в

...
Европейският ден на еврейската култура се отбелязва всяка година в
Коментари Харесай

Отварят емблематична синагога за деня на еврейската култура ...

Европейският ден на еврейската просвета се отбелязва всяка година в Турция дружно с 35 европейски страни. Тази година той ще се организира в Истанбул с мотото „ първите евреи на Анадола “.

 Сабах

Събитието, което се провежда от 2001 година за по-добро схващане на културата и метода на живот на евреите, ще се срещне с обществеността още веднъж след пандемията.

 

Като част от събитието на 13 ноември ще отворят порти синагогата и културен център Неве Шалом и Музеят на фондацията на турските евреи.

Това е най-голямата настояща синагога в Истанбул, свещено място за сефарадските евреи, които преди 500 години бяха посрещнати с отворени прегръдки на турска земя, след коато бяха изгонени от Испания.

 Сабах

В рамките на дейностите, целящи построяването на междукултурен мост с евреите, живеещи в Турция от епохи, културата, храната, езиците, концертите и филмите на турските евреи ще се срещнат с жителите.

 

„ Евреите живеят в тази земя от четвърти век преди новата епоха. Юдаизмът е антична вяра и просвета, само че към момента има доста незнайни или неправилно разбрани детайли “, показа за ежедневника Сабах, Нися Ишман Аллови, шеф и организатор на Музея на турските евреи.

 Сабах

„ Ние организираме тези събития всяка година, с цел да преодолеем предразсъдъците и да представим това общество с неговата просвета, храна, музика и обичаи. Чакаме всички наши любопитни гости. ”

 

На срещата, която ще бъде проведена към тематиката „ Първите евреи в Анадола “, архитектурните и археологически остатъци от еврейските общности, мигрирали в Анадола през шести век прочие н. е., ще бъдат обяснени от изкуствоведа Инджи Тюркоглу и архитекта Чиидем Йонер.

 

Дейностите се координират от Европейската асоциация за запазване и разпространение на еврейската просвета (AEPJ) и Европейския съвет на еврейските общности.

 Сабах

Синагогата Неве Шалом в последните десетилетия претърпя три съществени случая.

На 6 септември 1986 година въоръжени мъже откриват огън по време на работа в Шабат, което докара до гибелта на 22 души. Атаката е приписана на палестинския въстаник Абу Нидал.

На 1 март 1992 година бомбен атентат е осъществен от двама мъже, без да аргументи вреди или жертви.

 

Последната най-масивна офанзива е на 15 ноември 2003 година когато бяха взривени два камиона-бомби, един пред синагогата Вет Израел в Шишли и различен пред синагогата Неве Шалом в Бейоглу. В резултат на тези атентати починаха 28 души, в това число нападателите, а над 300 души бяха ранени.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР