Европейският ден без автомобили се провежда ежегодно на 22 септември.

...
Европейският ден без автомобили се провежда ежегодно на 22 септември.
Коментари Харесай

Европейски ден без автомобили

Европейският ден без коли се организира годишно на 22 септември. Идеята произлиза от Франция и се реализира за първи път през 1998 година

Това е интернационална акция, по време на която централните зони в доста градове на Европа се затварят за автомобилно придвижване. Изключение са прави единствено за градския превоз и за колите със особено предопределение.

Ден без коли e кулминационната точка на Седмица на подвижността (16-22 септември, ), инициирана от Европейската комисия. От въвеждането й през 2002 година, въздействието на Европейската седмица на подвижността последователно пораства, както в Европа, по този начин и по целия свят.

През тази година публично участващите градове наброяват 2885 от 47 страни, а в самодейността са се присъединили 12 български града измежду, които и Варна.

Кампанията “Европейски ден без коли ” цели понижаване на шума е нездравословните излъчвания на газове във въздуха, както и възстановяване на качеството на живота в огромните градове.

В страни от целия континент, а от скоро и по целия свят, се промотира потреблението на колела, ходенето пешком и използването на публичен превоз, като по-екологичен метод на напредване в градовете.

Сред задачите на акцията са и образуване на екологосъобразно мислене и метод на живот измежду европейските жители. По време на акцията се организира разяснителна активност върху отрицателните страни на автомобилния превоз в градски условия. Презентират се различните способи на превоз в огромните градове, в това число и по-широкото потребление на публичния превоз. Като цяло се прави проява на концепцията, че животът без коли освен е вероятен, само че и по прелестен.

Насърчаването на жителите да избират и комбинират този метод на напредване носи редица изгоди за личността и обществото. Изследвания сочат, че феновете на ходенето и колоезденето са по-здрави и живеят по-дълго. По-големият брой пешеходци и велосипедисти вършат ходенето и колоезденето по-безопасни. Например, рискът от случай при вървене в община, с два пъти повече пешеходни зони, е понижен с 66%. Активните режими на напредване са потребни за околната среда защото понижават нездравословните излъчвания. Те носят и редица обществени изгоди. Доказано е, че живущите на улици, на които няма авто трафик познават и поддържат своите съседи в доста по-голяма степен, в сравнение с хората на улиците с тежък трафик.

" Ден без коли " дава изключително добра опция за изпробване с нови модели на трафика и устойчивия превоз. Правенето на улиците по-достъпни за пешеходци и колоездачи, предприемането на ограничения за усмиряване на моторизирания трафик води до осезаеми стопански изгоди за локалния бизнес. Повишава привлекателността на градската среда и усилва сигурността на напредване. В инструкция " Vision zero " на Европейската комисия се включват и ограниченията " 30 км в час ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР