Европейският бюджет е ощетен с 4,5 млрд. евро - това

...
Европейският бюджет е ощетен с 4,5 млрд. евро - това
Коментари Харесай

За 3 месеца Европейската прокуратура разкри щети за 4,5 млрд. евро. Повечето са от измами с ДДС. : |

Европейският бюджет е ощетен с 4,5 милиарда евро - това е открила Европейската прокуратура за първите три месеца от работата си. Голяма част от откритите злоупотреби са от далавери с Данък добавена стойност. Малко са случаите, свързани с корупция.

Данните показа европейският основен прокурор Лаура Кьовеши пред телевизия " Ал Джазира ", представена от БНР.

Досега са получени 1700 сигнала и са стартирани 300 следствия. 

" Нанесените вреди на европейския бюджет се пресмятат на 4,5 милиарда евро единствено от случаите, които ние проверяваме. Само за три месеца ние разкрихме вреди в подобен размер, само че имаме доста дребен бюджет. Затова споделям: Каква желаеме да е Европейската прокуратура – тигър или малко кученце.  Това е решение на политиците ", разяснява Кьовеши.

Бюджетът на Европейската прокуратура е 45 млн. евро, а наскоро Европейската комисия отхвърли да назначи повече специалисти в службата.

Лаура Кьовеши предизвести, че лимитираният бюджет може да попречи на Европейската прокуратура да бъдат предотвратени злоупотребите със средствата за възобновяване от пандемията. 

" Имаме доста малко случаи, свързани с корупция. Повечето ни случаи са за Данък добавена стойност измами. Има случаи с доста високи вреди – над 80 млн. евро са вредите от закононарушение в шест или седем страни членки. Сега Европейската прокуратура има бърз достъп до документите на всичките 22 страни, които са част от прокуратурата, и в бъдеще това следствие ще обхване всички тези страни ", уточни тя.

По-рано тази седмица Европейската прокуратура заяви, че под нейния контрол са били арестувани 10 души в България, Италия и Германия по съмнение за измами с Данък добавена стойност.

В известие на българското държавно обвиняване от 20 октомври се споделяше, че арестуваните са взели участие в проведена незаконна група за данъчни в разнообразни страни от Европейски Съюз. Те правили дейности, довели до загуба за бюджета на близо 13 млн. евро. Отбелязва се, че главната част на незаконната скица е била развивана от причинители в Германия и Италия, само че не се уточняваше ролята на арестуваните в нашата страна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР