Европейският бюджет е ощетен с 4,5 млрд. евро - това ...

Европейският бюджет е ощетен с 4,5 млрд. евро - това

За 3 месеца Европейската прокуратура разкри щети за 4,5 млрд. евро. Повечето са от измами с ДДС. : |

Европейският бюджет е ощетен с 4,5 милиарда евро - това е открила Европейската прокуратура за първите три месеца от работата си. Голяма част от откритите злоупотреби са от далавери с Данък добавена стойност . Малко са случаите, свързани с корупция.

Данните покаже европейският основен прокурор Лаура Кьовеши пред телевизия " Ал Джазира " , представена от БНР.

Досега са получени 1700 сигнала и са стартирани 300 следствия . 

" Нанесените вреди на европейския бюджет се пресмятат на 4,5 милиарда евро единствено от случаите, които ние разследваме. Само за три месеца ние разкрихме вреди в подобен размер, само че имаме доста дребен бюджет. Затова споделям : Каква желаеме да е Европейската прокуратура – тигър или малко кученце.  Това е решаване на политиците " , разяснява Кьовеши.

Бюджетът на Европейската прокуратура е 45 млн. евро, а наскоро Европейската комисия отвода да назначи повече специалисти в службата.

Лаура Кьовеши предизвести , че лимитираният бюджет може да попречи на Европейската прокуратура да бъдат предотвратени злоупотребите със средствата за възобновяване от пандемията. 

" Имаме доста малко случаи, свързани с корупция. Повечето ни случаи са за Данък добавена стойност измами. Има случаи с доста високи вреди – над 80 млн. евро са вредите от закононарушение в шест или седем страни членки. Сега Европейската прокуратура има бърз досег до документацията на всичките 22 страни , които са част от прокуратурата, и в бъдеще това следствие ще обхване всички тези страни " , уточни тя.

По-рано тази седмица Европейската прокуратура заяви , че под нейния контрол са били арестувани 10 души в България, Италия и Германия по съмнение за измами с Данък добавена стойност .

В известие на българското държавно обвиняване от 20 октомври се казваше, че арестуваните са взели участие в проведена престъпна група за данъчни в разнородни страни от Европейски съюз . Те извършвали дейности , довели до загуба за бюджета на близо 13 млн. евро. Отбелязва се, че главната част на престъпната скица е била развивана от причинители в Германия и Италия, само че не се уточняваше ролята на арестуваните в нашата страна.

Източник: offnews.bg