Европейският банков сектор се срина тази сутрин след вчерашното придобиване

...
Европейският банков сектор се срина тази сутрин след вчерашното придобиване
Коментари Харесай

Сутрешната търговия срина европейските банкови акции. Credit Suisse повлече и UBS

Европейският банков бранш се срина тази заран след вчерашното придобиване на " Креди сюис " (Credit Suisse) от съперника Ю Би Ес (UBS), съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.  Тази избавителна интервенция не е разсеяла опасенията на вложителите по отношение на стабилността на банковата система макар успокоителните заявления на европейските управляващи.

Преди обяд българско време показателят на европейския банков бранш (Stoxx Europe 600/банки) се е намалил с 5,92 на 100. В Париж акциите на " Бе Ен Пе Париба " (BNP Paribas) са поевтинели с над 8 на 100, а на " Сосиете Женерал " (Societe Generale) - с над 7 на 100. Във Франкфурт " Дойче банк " (Deutsche Bank) губи над 6 на 100, а " Комерцбанк " (Commerzbank) - близо 5 на 100. В Лондон акциите на " Стандард Чартърд " (Standard Chartered) са се намалили с над 6 на 100, на " НатУест " - с над 4 на 100, а на Ейч Ес Би Си (HSBC) - с 3 на 100.

Междувременно немският контролен орган за банковата система " Бафин " (Bafin) увери, че финансовата система в страната е " постоянна и мощна ", откакто пазарите одобриха скептично новината за придобиването на " Креди сюис " от Ю Би Ес. 

" БаФин следи развиването на пазарите и го взима поради в границите на задачата си за надзор. Германската финансова система продължава да е постоянна и мощна ", разгласи органът в официално съобщение, изпратено до Агенция Франс Прес. 

Най-болезнен е ударът по двете сливащи се банки - " Креди Сюиз " изгуби нови 65% от цената си, а UBS - 14% рано сутринта, малко по-късно спадът бе овладян до 8%. Редица анализатори през днешния ден си задаваха въпросът дали договорката не беше неточност за UBS. Още повече, че е изцяло ясно, че моторът на покупката е швейцарското държавно управление, а не пазарното решение. 

Според главния изпълнителен шеф на банката Ралф Хамерс всичко е под надзор и няма причина за терзания. Хамерс, който ще управлява обединената банкова корпорация, съобщи, че Ю Би Ес ще бъде в положение да ръководи рисковете, които биха могли да зародят от основаването на така наречен наречената " супербанка ".

" Ние в Ю Би Ес имаме доста положително финансово съответствие и доста добра ликвидна позиция. Ето за какво ние сме овладели рисковете, (които може да зародят от реакцията - бел. ред.) на пазарите ", съобщи Хамерс в изявлението, излъчено тази заран. 

" Втората стъпка, която ще предприемем, е да преструктурираме подразделението за капиталово банкиране на " Креди сюис " в капиталова банка, сходна на тази, която е част от Ю Би Ес. Ние я назоваваме капиталова банка с " олекотен " капитал ", означи той. 

Главният изпълнителен шеф на Ю Би Ес сподели, че сега не разполага с данни за планувани съкращения в " Креди сюис ", само че посочи, че постоянно ще има " ограничения, ориентирани към ограничение на разноските ". 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР