Европейския банков надзор е решил сериозно да ограничи апетитите на

...
Европейския банков надзор е решил сериозно да ограничи апетитите на
Коментари Харесай

Европейският банков надзор удря банковото финансиране за инвестиционните дружества

Европейския банков контрол е решил съществено да ограничи апетитите на банките за вложения в сдружения за рисков капитал, във взаимни фондове и сдружения със специфична капиталова цел (SPV), станали известни у нас около банкрута на " Корпоративна комерсиална банка ", и във всякякви други сходни рискови финансови схеми.

За това негово желание приказва специфичния документ на Европейския банков орган наименуван " Насоки по отношение на определянето на типовете експозиции, свързани с висок риск ". На своето съвещание на 16 май Управителния съвет на Българска народна банка взе решение да стартира да ползва тези насоки в цялостния им размер от 1 юли 2019-а. " С тези насоки (и само за техните цели) са показани избрания за понятията " рисков капитал " и " дялов капитал ", както са посочени в Регламент (ЕС) № 575/2013.

С тези насоки се разясняват и понятията за вложения в сдружения за рисков капитал и вложения в дялов капитал, както е посочено в Регламента. Посочват се също кои типове експозиции би трябвало да се свързват с изключително висок риск и при какви условия ". написа в известието на Българска народна банка.

С други думи всички банкови вложения в дялове и акции на капиталови и взаимни фондове и в сдружения със специфична инжестиционна цел ще се правят оценка съгласно наредбите на член 128 от Регламент 575/2013 на Европейски Съюз. За да сме точни ще цитираме текста му буквално:

" Член 128

Високо рискови експозиции

1. Когато е подходящо, институциите дефинират рисково тегло от 150 % на експозициите, в това число под формата на акции или дялове в дружество за групово вложение, които са свързвани с изключително високи опасности.

2. Високо рисковите експозиции включват която и да е от следните експозиции:

а) вложения в сдружения за рисков капитал;

б) вложения в АИФ по смисъла на член 4, параграф 1, писмен знак а) от Директива 2011/61/ЕС, с изключение на случаите, в които мандатът на фонда не позволява ливъридж, по-висок от условия според член 51, параграф 3 от Директива 2009/65/ЕО;

в) вложения в дялов капитал;

г) спекулативно финансиране на недвижими парцели.

3. При преценяването на това дали дадена експозиция, с изключение на експозициите, посочени в параграф 2, е високо рискова, институциите вземат под внимание следните рискови характерности:

а) съществува висок риск от загуба вследствие на несъблюдение от страна на длъжника;

б) невероятно е да се оцени съответно дали експозицията попада в обсега на писмен знак а).

ЕБО издава насоки, в които се прецизира кои типове експозиции са високо опасности и при какви условия. "

Какво значи всичко това за банките? Един заем или каквото и да е взимане от компания или жител, по което няма заложен парцел в този момент се прави оценка със 100% риск. При това състояние за едно такова взимане от да вземем за пример от 10 млн. лв., банката би трябвало да обезпечи финансово покритие от 1.5 млн.лева. Ако общия размер на тези вземания е 1 милиарда лв., каквито случаи у нас не са малко, банката би трябвало да разполага с капитал, който да е от най-малко 150 млн. лв..

Ако вземането на банката за 10 млн. лв. е от капиталово сдружение тогава то ще носи риск от 150% и капитала, който го покрива ще би трябвало да е не 1.5 млн. Лева а 2.25 млн. лв.. И тук не става въпрос единствено за вложения на банките в дялове и акции на такива високо рискови компании.

В насоките на ЕБО, които Българска народна банка се е заело да ползва от 1 юли 2019-а написа следното: " В обсега на процедурата за установяване на позициите, свързани с изключително висок риск, които не са обхванати от член 128, параграф 2 от Регламент (ЕС) № 575/2013, следва да се включват всички класове експозиции, с необикновен акцент върху класовете експозиции, посочени в член 112, букви ж), п) и р) от Регламент (ЕС) № 575/2013 ". Буква ж) в този член 112 третира експозиции към предприятия. А под експозиция се схваща всяко едно балансово или задбалансово взимане включително по заеми и издадени от длъжника корпоративни облигации или други дългови скъпи бумаги. Те също ще се правят оценка със 150% риск, в случай че са на капиталови сдружения и на взаимни фондове.

Що се отнася съответно до сдруженията със специфична капиталова цел (SPV) и тяхното разнообразие, в насоките на ЕБО има специфичен текст за техния случай. Например в тях е посочена следната догадка, при която би трябвало да се постанова рисков коефициент от 150 %: " всяко финансиране на спекулативни вложения както във финансови, по този начин и в нефинансови активи, разнообразни от недвижими парцели, с което длъжникът има намерение да препродаде активите за облага, в това число финансиране на спекулативни вложения в движимо имущество, селскостопански артикули или нематериални активи (като да вземем за пример лицензи или патенти), когато са изпълнени следните две условия:

(i) съществува изключително висок риск от загуба при положение на несъблюдение от страна на длъжника, по-специално при положение на незадоволителна пазарна ликвидност или висока колебливост на цените за финансирания обект, която към момента не е задоволително редуцирана посредством договорни съглашения, в това число неотменяеми контракти за предварителна продажба;

(ii) налице са незадоволителни други приходи и активи на длъжника за понижаване на риска от загуби за финансовата институция, по-специално в случаите, при които рискът от загуби е висок във връзка с финансовите запаси на длъжника; "

С други думи всеки един заем за започващ план носи риск да се третира като финансиране за сдружение със специфична капиталова цел и банката, която го отпуска би трябвало когато и да е да е подготвена да му обезпечи по-високо финансово покритие. А най-добре да го направи авансово стига да може. В България тези насоки на ЕБО ще ударят първо банките, които имат свои капиталови компанни и взаимни фондове или имат обилни дялове и акции в такива, или пък са купили облигации на сходни сдружения. Но както към този момент казахме под ударите на тези надзорни правила могат да попаднат и вземанията от най-обикновени компании със започващ бизнес.

Така че е добре още от в този момент кредитните институции у нас да създадат обзор на корпоративните си портфейли и в случай че открият, че имат клиенти, които носят риск от активиране на тези рестрикции на ЕБО, да изискат от тях съответно поръчителство в недвижими парцели. Ако това е невероятно е добре въпросните банки още от в този момент да преизчислят финансовите си индикатори съобразявайки ги с един неподходящ сюжет при надзорното отнасяне на някои техни корпоративни вземания. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР