Европейските външни министри се събират в Люксембург, за да обсъдят

...
Европейските външни министри се събират в Люксембург, за да обсъдят
Коментари Харесай

Среща на европейските външни министри се провежда в Люксембург, какво обсъждат

Е вропейските външни министри се събират в Люксембург, с цел да обсъдят нови наказания против Иран, в подтекста на възходящите терзания по отношение на нуклеарната политика на страната и поддръжката за спорове в района. 

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел прикани през днешния ден за обезпечаване на спомагателна помощ за Украйна и за неотложно преустановяване на огъня в Близкия изток, преди началото на днешната среща на европейските външни министри в Люксембург.

В Украйна и в Близкия изток ситуацията се утежнява, заключи той пред публицисти. По неговите думи украинската страна се нуждае от спомагателни средства за противовъздушна защита. Върховният представител изрази вяра министрите да реализират съглашение за разпределяне на нови суми от бюджета за военна помощ за силите на Киев. Борел уточни, че износът на украинско зърно през Черно море още веднъж е усложнен поради съветския обстрел по някои от комерсиалните кораби. Надявам се да вземем решения за нарастване на помощта, сподели той.

Отново призоваваме за неотложно преустановяване на огъня в целия район, уточни Борел във връзка ситуацията в Близкия изток. Той съобщи, че обстрелът на чиновници на Организация на обединените нации на място е недопустим. Борел настоя да престанат обвиняванията против генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш от израелска страна и означи, че решенията къде да има задача на международната организация се взимат от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Престанете да обвинявате Гутериш, прикани Борел.

Той посочи, че европейските министри ще обсъдят предложение за въвеждане на наказания, в това число против двама израелски министри. 

The European Union's foreign policy chief Josep Borrell Monday denounced as " completely unacceptable " a series of Israeli attacks that have injured United Nations peacekeepers in southern Lebanon.

" The 27 (EU) members agreed on asking (the) Israelis to stop attacking…
— AFP News Agency (@AFP)
Британският външен министър Дейвид Лами също участва на срещата на високо ниво.

Той съобщи, че решението му да участва на срещата на неговите сътрудници от Европейския съюз в Люксембург бележи следващата значима стъпка в „ рестартирането на връзките “ с Европейски Съюз след Брекзита, към което Англия се стреми, съобщи Ройтерс.

„ Това е исторически миг, който бележи рестартирането на връзките ни с Европейския съюз “, съобщи Лами на идване в Люксембург.

„ Сигурността на Англия и Европа е неделима “, акцентира той.  

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР