Европейските страни вече са изтеглили над 70% от природния газ,

...
Европейските страни вече са изтеглили над 70% от природния газ,
Коментари Харесай

Газпром: Запасите в европейските газохранилища спаднаха до рекордните 30%

Европейските страни към този момент са изтеглили над 70% от природния газ, нагнетен през летния сезон в подземните газохранилища в района, като запасите от синьо гориво са достигнали исторически ниски равнища от под 30%. Това оповестява съветският газов колос " Газпром ", представен от организация " Прайм " и money.bg.

По данни на Gas Infrastructure Europe към 22 януари размерът на дейния газ в европейските подземни складове е с 26% (с 14,9 милиарда кубически метра) по-малко по отношение на миналогодишното равнище по същото време. Това значи, че повече от 70% от размера газ, нагнетен през летния сезон, към този момент е изразходен.

От " Газпром " показват, че към 22 януари изтегленият газ е достигнал 71,8%, или 34,3 милиарда кубически метра. Запасите към този момент са с 1,85 милиарда кубически метра по-малко от минималния индикатор за тази дата, откогато се вършат измервания.

Газовата компания добавя и че от 11 януари насам равнището на запасите в европейските газохранилища " се е преместило в зоната на рекордно ниски равнища за дълготраен интервал на наблюдаване ". Така да вземем за пример запълняемостта на подземните складове в Германия към този момент е спаднала до 41%.

Един от факторите за повишаването на газа в Европа е точно ниското равнище на запълняемост на европейските газохранилища. Други значими фактори за високите цени са лимитираното предложение от главните снабдители на синьо гориво и към момента огромното търсене на полутечен газ от Азия.

Историческият най-много в цената от 2190,4 $ за 1000 куб. м газ беше доближат в края на декември 2021 година Тази стойност е няколко пъти по-висока от междинните цени на форуърдния пазар през предходните зима и пролет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР