Европейските страни бяха залети от вълна от фалити. Докато правителствата

...
Европейските страни бяха залети от вълна от фалити. Докато правителствата
Коментари Харесай

Русофобията разорява малкия бизнес в Европа

Европейските страни бяха залети от вълна от банкрути. Докато държавните управления пеят мантри за това какъв брой добре би било да се живее без съветска сила, хиляди бизнесмени банкрутират и към този момент не могат да заплащат големите си сметки за електричество. И това, наподобява, е единствено началото на същинска стихия, която чака стопанската система на Европейски Съюз.

Фалитите са най-яркият симптом на икономическите рецесии. В момента Европа минава през развой, невъобразим от десетилетия – всеобщото опустошаване на бизнесмените, изключително на дребния и междинен бизнес.

Това може да се види най-конкретно на образеца с Франция, където през декември 2022 година броят на банкрутите се е нараснал с 48,7% по отношение на същия интервал на 2021 година Всяко затворено дружество има своя история, само че на всички места става дума за хора, които са в занаята повече от година. Въпреки това, те са били принудени да съкратят личния състав си (което води до увеличение на безработицата) и заради внезапно възходящите сметки в доста случаи са били принудени да се сбогуват с работата на живота си.

Ето един добър образец. Производството на салами “Крузей-Лерис ” е фамилен бизнес, който съществува в село Ган от 90 години. Управляваше се от внука на създателя Жаки, само че когато при започване на годината получава сметка за ток от 12 хиляди евро (вместо 1800, колкото предходната година), осъзнава, че ще би трябвало да затвори: той няма по какъв начин да компенсира такова голямо нарастване.

„ Не може да се каже, че беше елементарно решение. Човек мъчно се помирява с това, тъй като въпреки всичко са 90 години фамилна история. Имахме наши клиенти от цяла Франция, които бяха привикнали да купуват от нас ”, споделя Жаки.

И ето още една история: просъществувала едвам година и половина, асоциацията на земеделските производители “Койер Пайсан ” беше принудена да разгласи банкрут в края на януари.

„ Издържахме, до момента в който нарастването на цените засягаше единствено опаковката, превоза и цената на зърното, само че не успяхме да издържим дълго. Сметките за ток подписаха смъртната ни присъда. Колко тъпо. Бяхме толкоз сигурни в триумфа, когато започнахме нашия план! ”, отбелязва с мъка шефът Франсоа Сирез.

Собственикът на единствената пекарна в бретанския град Ландол се бори за предприятието си до последно. Кристоф Безони става на разсъмване, с цел да пече самун през тези часове, когато електричеството е най-евтино - по този начин се надява да спести. Стига се до такава степен, че даже стопира да пече свеж самун денем. Уви, въпреки всичко се наложило да уволни личния състав и да затвори пекарната, тъй като токът единствено през декември скочил четири пъти.

Въпросът обаче не е единствено в тока - други разноски стартират да удрят джоба. „ Брашното нарастна с 10% единствено за няколко месеца “, споделя Безони, говорейки за всички детайлности на своя поминък. „ Маслото беше 7 евро за кг, а в този момент е 12 ”, добавя той. За да не бъде на загуба, той ще би трябвало най-малкото да удвои цената на продуктите си - само че по този начин никой няма да ги купи.

И има хиляди такива истории, макар че министърът на финансите Бруно Льо Мер се закле в изявление от януари, че „ в действителност не толкоз доста предприятия изпитват усложнения, свързани с избухливия растеж на цените на електрическата енергия ”. “Да, цените на електрическата енергия и газа порастват, само че нашите бизнесмени като цяло устоят на натиска ”, добави министърът.

Разбира се, европейските политици са привикнали да мислят пожелателно - и когато им е комфортно, просто да лъжат. Но статистиката е настойчиво нещо. Масовите банкрути дефинират наклонността в Европа, а бизнесмените банкрутират освен във Франция.

Дори в видимо просперираща Швейцария броят на банкрутите през 2022 година счупи всички върхове и се усили с 37% по отношение на 2021 година Всяка седмица приблизително към 200 компании престават да съществуват.

Местните икономисти обаче избират да обяснят протичащото се с резултата от анулирането на швейцарските коронавирусни грантове, с помощта на които през 2020-2021 година проблематичните предприятия към момента можеха да се задържат на повърхността, а през 2022 година те всеобщо заизпаднаха. А през 2023 година, заради обстоятелството, че Швейцария не е член на Европейския съюз, може да дефинира личната си политика и има лична валута, специалистите даже изпитват „ прочут оптимизъм “.

В Германия, заради продължителността на процедурата по неплатежоспособност, която продължава повече от един месец, към момента е мъчно да се оценят резултатите от 2022 година, само че анализаторите на “Алианц ” предвидиха нарастване на банкрутите с 5% през 2022 година и със 17% през 2022 година 2023 година

Във Англия броят на банкрутите през 2022 година бие върхове и доближава най-много от 13 години насам - 22 109 предприятия и компании са прекратили съществуването си, което е с 57% повече от 2021 година Най-много пострадаха строителството, търговията и хотелиерството.

„ Прекъсването на веригата за доставки, внезапното повишаване на инфлацията и високите цени на силата сътвориха „ троица “ от провокации, с които множеството мениджърски екипи бяха принудени да се изправят по едно и също време за първи път “, споделя специалистът Саманта Кийн.

Фалитите се усилват също в Белгия. Гилем Баскле, професор в Католическия университет в Лойвен, изяснява: „ От предишното лято следим нарастване на банкрутите, изключително измежду компании с по-малко от 50 чиновници. Малките предприятия трябваше да поемат тежестта на скока на цените на електрическата енергия, затрудненията от спора в Украйна и проблемите с доставките ”. Прогнозата на професора за тази година не е по никакъв начин оптимистична: „ В небето на 2023 година виждаме няколко облака. На първо място, това е инфлацията, която може да понижи маржовете на доста предприятия. Друг проблем са настояванията за по-високи заплати. Към всичко това се прибавят геополитическите разлики и тези облаци може да набъбнат до тревожни размери ”.

Професорът избира да не споделя всичко. Той не споделя, че геополитическите облаци могат да бъдат изцяло избегнати, в случай че се следва пътят на договарянията и спрат да се преструват, че могат да потушат огъня в източната част на Европа, като наливат от ден на ден масло в него. Но Европа разчиташе на всестранно поддържане на спора, надявайки се да нанесе оптимални вреди на Русия и наложи наказания върху съветския нефт и газ - макар че самата тя беше основният бенефициент и разви стопанската система си, употребявайки евтина сила.

Сега Европа би трябвало да заплати скъпо за това, което, както в този момент се оказва, е било на ниска цена. В резултат на това цените на електрическата енергия и горивата порастват и в един миг стават прекомерно високи. Така хлебарите, строителните компании и хотелиерите във Франция, Англия, Белгия и другаде ще продължат да банкрутират и сметките за електричество ще порастват. Нищо персонално, просто бизнес. И освен тъй като е капитализъм, само че и тъй като е отмъщение за русофобията.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР