Европейските социалдемократи искат да се дистанцират от своите колеги в

...
Европейските социалдемократи искат да се дистанцират от своите колеги в
Коментари Харесай

ПЕС и румънските социалисти – замразяване и затопляне

Европейските социалдемократи желаят да се дистанцират от своите сътрудници в Румъния. Все още обаче не са постигнали единодушие по какъв начин да го създадат. А това мощно уронва доверието в тях, написа Роберт Шварц в коментар за Дойче веле.

Който към момента се е надявал, че европейските социалдемократи най-накрая ще се опълчват на румънските си сътрудници, се е излъгал. Не, Социалдемократическата партия на Румъния към момента не е изключена от редиците на Партията на европейските социалисти (ПСЕ). Партията, която от над две години се пробва да подчини правораздаването и да подкопае върховенството на закона. Тя няма да бъде и суспендирана, както направиха европейските консерватори с унгарската партия Фидес на демократичния и антиевропейски надъхан министър председател Виктор Орбан. Въпреки това връзките сред ПСЕ и румънските социалдемократи ще бъдат замразени до европейските избори на 26 май. Дотогава няма да има общи дейности на европейските социалисти и румънските им сътрудници. Никакви предизборни мероприятия, никакви подиумни полемики, никакви изяви по малкия екран с югоизточноевропейските парии. През юни ще бъде взето окончателното решение какво ще стане с румънската социалдемократическа партия.

Замразяване и стопляне

Замразяването и стоплянето в европейската партийна политика взаимно се допълват и се трансформират постоянно според от ползите. От хранителновкусовата индустрия обаче знаем, че това не постоянно свършва добре. Ако един артикул бъде замразен доста късно, не е изключено той да граняса и в последна сметка да изгние. Ако пък процесът на заледяване бъде пресечен, постоянно същият този артикул към този момент не става за консумация. През юли значи, европейските социалдемократи желаят да дискутират дали да размразят връзките си с румънската партия -посестрима или да се разделят с нея. Защо чак тогава? Защото целият развой зависи от резултата от европейските избори на 26 май. Фракцията на социалистите и демократите в европейския парламент си мечтае за победа и за това, нейният главен претендент Франс Тимерманс да стане ръководител на Европейска комисия. И тук е значим всеки един глас. Дори и да идва от мърлявите деца на личното семейство. Не е неприятно да споменем, че суспендирането на Фидес от ЕНП също не е надалеч от тази логичност. Ако сметката не излезе, тогава може още веднъж малко по малко да се погрижим за личната си надеждност. И естествено елегантно да се разделим с една партия, която от дълго време се е сбогувала с полезностите на социалдемокрацията и се е трансформирала в свърталище на корупцията.

Хроника на един предупреден бракоразвод

Бъдещето на така наречен социалдемократи в Румъния под управлението на наказания за изборни операции партиен ръководител Ливиу Драгня не наподобява по никакъв начин розово. В понеделник европейският парламент в извъдредно съвещание още веднъж уверено осъди непрекъснатите офанзиви против върховенството на закона на румънското държавно управление. Остра киртика насочи и немската правосъдна министърка и съществена кандидатка на ГСДП за европейските избори Катарина Барлей. Тя също заплаши румънската партия-посестрима с последици. И тези последици на закъсняха. Почти по същото време ръководителят на ПСЕ Сергей Станишев разгласи упоменатото заледяване на връзките. Това не беше лесна стъпка за българския социалдемократ Станишев, защото неговата партия Българска социалистическа партия в София бе сполетяна от същата орис. Българска социалистическа партия е в съпротива, само че дългогодишните корупционни афери по времето, когато Станишев беше министър председател, са оставили дълбоки следи. Всички депутати от Европарламента от дълго време би трябвало да са наясно, че европейските партии би трябвало да се разделят с черните овце в тяхното семейство. Защото демокрацията е сложена на карта. И този, който не работи, самичък потъпква с крайници висшите европейски полезности. В това отношение политическият цвят към този момент не играе никаква роля.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР