Европейските пристанища са затворени за руски кораби. Но това никак

...
Европейските пристанища са затворени за руски кораби. Но това никак
Коментари Харесай

Санкции? Путин си наема гръцки петролни танкери и ги заобикаля

Европейските пристанища са затворени за съветски кораби. Но това по никакъв начин не тормози Владимир Путин: той си наема гръцки петролни танкери. А Гърция, която има най-големия търговски корабен флот в света, печели солидно, написа DW.

Предполагаше се, че петият пакет със наказания на Европейски Съюз против Русия, признат на 8 април, дефинитивно ще довърши съветската военна стопанска система: на всичките 2873 кораба от съветския търговски флот бе неразрешено да влизат в европейските пристанища. Изключения бяха позволени единствено за транспорта на храни, лекарства или енергоносители.

Санкции без ефект

Няколко седмици след приемането на рестриктивните мерки обаче се вижда, че няма и помен от строгото им съблюдаване: изключително петролните покупко-продажби на съветските енергийни колоси " Роснефт " и " Лукойл " не престават да се правят необезпокоявано през европейски пристанища.

" От Русия не престават да отпътуват по към 4,5 милиона барела недопечен нефт дневно, чиято стойност се пресмята на близо 509 милиона $ ", излиза наяве от известния корабен указател на лондонската компания Lloyd’s. Така количествата изнасян съветски нефт са достигнали равнищата си отпреди началото на войната - и то главно благодарение на Гърция.

" Докато доста европейски и американски търговци и компании прекъснаха връзките си с Русия, гръцките притежатели на кораби разшириха бизнеса си с тази страна ", написа " Велт ам Зонтаг ", като се базира на специалисти.

За съветските търговци на нефт пътят по море стана все по-голям, откогато по петролопроводите тече все по-малко гориво. От началото на войната в Украйна товарите на петролните танкери бележат растеж от 230 %. От това печели и Гърция – страната с максимален корабен флот в света. Само през април 190 танкера са отпътували от съветските пристанища Приморск, Новоросийск, Уст-Луга и Санкт Петербург, от които 76 са били под гръцки байрак. Като цяло гърците са утроили своя дял в транспорта на съветски нефт по отношение на миналата 2021 година, сочат данните на лондонската компания.

Гръцките притежатели на кораби не виждат в това нарушаване на европейските наказания против Русия. По-различно гледат на това в Украйна. Киев даже сътвори специфична група – Russian Tanker Tracking Group – с присъединяване на държавни представители, която доста педантично документира придвижването на всеки танкер от и за Русия. А основната прокурорка на Украйна Ирина Венедиктова заяви, че към този момент се приготвят юридически ограничения против компании и обособени лица, участващи в петролния бизнес на Русия.

Експерти са пресметнали какво количество оръжия би могла да закупи Русия с парите от тези продажби на нефт – дневните приходи в размер на близо 509 милиона $ биха стигнали за покупката на 21 000 танка или 31 милиона автоматизирани оръжия, вид АК-47. Германия заема 14-о място измежду най-големите купувачи на съветски нефт – с 85 506 барела дневно. Парите, които Германия заплаща на Русия по тези покупко-продажби, биха стигнали за 469 танка.

Представеното предходната седмица предложение на председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен планува до 6 месеца да бъде спрян вносът на съветски нефт – без значение дали той се доставя посредством тръбопроводи или с кораби. Гърция се разгласи срещу с аргумента, че бизнесът с танкери е доста значим за страната. " Не печелим нищо, в случай че азиатските корабни компании стартират да обслужват съветския експорт на нефт ", уточни гръцкият дипломат в Брюксел предходната сряда. Той обаче не помни да каже, че Гърция има 716 петролни танкера – повече, в сравнение с Китай, Япония, Корея и Сингапур взети дружно.

Петролното ембарго би засегнало Русия доста по-сериозно

Ако Европейски Съюз фактически се споразумее за петролно ембарго против Русия, за нея ще стане изключително мъчно да продава своята суровина. А специалисти са пресметнали, че изчезналите приходи от продажбите на нефт биха блъснали съветския бюджет от 3 до 4 пъти по-тежко, в сравнение с тези от продажбите на газ.

Затова и Путин реагира мигновено: подписа указ за " икономическо наказване " на Запада. Вече ще е неразрешено да се продават съветски първични материали на компании и лица, на които Кремъл е наложил наказания, а договорните отговорности към западни сътрудници ще могат и да се пренебрегват.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР