Европейските пристанища плавно излизат от кризата, предизвикана от пандемията преди

...
Европейските пристанища плавно излизат от кризата, предизвикана от пандемията преди
Коментари Харесай

Европейските пристанища излизат от Covid кризата

Европейските пристанища гладко излизат от рецесията, провокирана от пандемията преди две години. Това сочат данните на Европейската статистическа работа, огласени през днешния ден.

След забележителния спад от 45% на пасажерите, минали през пристанищните терминали през 2020 година по отношение на 2019 година, данните за 2021 година сочат за отчасти възобновяване – броят им се е нараснал с 16% до 267,9 милиона пасажери. За съпоставяне през 2020-а те са били 230 милиона.

Това към момента е доста под равнищата, следени преди пандемията (-36% през 2021 година спрямо 2019 г.), когато пристанищата на Европейски Съюз са записали 418 милиона пасажери, отбелязва Евростат.

Пристанище Месина на италианския остров Сицилия е най-голямото пътническо пристанище в Европейски Съюз през 2021 година, когато през него са минали 8,3 милиона пасажери. След него се подрежда Реджо ди Калабрия на острещния бряг през Месинския пролив в Южна Италия. Портът е обслужил 8,1 милиона пасажери през предходната година. Следващите позиции са заети от три пристанищав Южна Гърция – Пирея, Палукия на остров Саламин и Перама, през всяко от които са минали 5,9 милиона пасажери.

Двайсетте най-големи пътнически пристанища държат 34%-ен дял от общия брой пасажери, минали през европейските портове през предходната година. Всички те оповестяват за забележителен спад на пътническия трафик по отношение на годината преди пандемията. Изключение вършат единствено две от тях – тосканското пристанище Пиьомбино на Тиренско море, което записва растеж от 2%, и Изола д`Елба на едноименния остров – с 3 на 100 нарастване.

Теглото на стоките, обработени от европейските пристанища, се възвърне през 2021 година То се прави оценка на 3,5 милиарда тона и съставлява нарастване от 4% по отношение на 2020 година В съпоставяне с година по-рано обаче, спадът е 7 на 100.

Нидерландия резервира позицията си като най-голямата държава-членка за морски товарен превоз през 2021 година Холандските пристанища са обработили 590 млн. т артикули – с 32 милиона повече от 2020-а. Товарите съставляват 17% от общия размер артикули по море, обработени предходната година в Европейски Съюз. Холандия е следвана от Италия и Испания, всяка с дял от 14 на 100.  

В Топ 3 на най-натоварените пристанища са Ротердам (435 млн. т), Антверпен (216 милиона) и Хамбург (111 милиона) – и трите на брега на Северно море. Те са водачите както във връзка с брутното тегло на обработените артикули, по този начин и по размер на обработените контейнери в пристанищата.

В съпоставяне с 2020 година броят на обработените тонове през 2021 година е намалял най-вече в гръцкото пристанище Пирея (-10%), Алхесирас в Испания (-6%) и Клайпеда в Литва (-5%). За разлика от това, той се е нараснал най-вече в Зеебрюж (+27%) в Белгия и Констанца (+26%) в Румъния.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР