Европейските потребителски групи подадоха жалба срещу системата на Meta, която

...
Европейските потребителски групи подадоха жалба срещу системата на Meta, която
Коментари Харесай

Meta е изправена пред нови санкции от страна на ЕС


Европейските потребителски групи подадоха тъжба против системата на Meta, която разрешава на потребителите на Фейсбук и Instagram да заплащат, с цел да се откажат от следенето на персоналните данни, съобщи Агенция Франс Прес.

Meta продава данни за своите консуматори на рекламодатели, само че от дълго време се бори да даде аргументация, която да дава отговор на законите на Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни.

Фирмата от Силициевата котловина стартира да предлага на потребителите на Instagram и Фейсбук в Европа да заплащат сред 10 и 13 евро на месец, с цел да се откажат от шерването на данни по-рано този месец.

Но европейските потребителски групи обявиха, че този избор не е легален.

" Това е неправдив избор за потребителите, който опонира на законодателството на Европейски Съюз за отбрана на потребителите в няколко аспекта и би трябвало да бъде спрян ", се споделя в изказване на Европейската организация на потребителите (ЕОП), основана в Брюксел група за отбрана на персоналните данни.

В него се споделя, че 19 от членовете му са подали взаимна тъжба до европейската мрежа от органи за отбрана на потребителите.

" Meta нарушава законодателството на Европейски Съюз за отбрана на потребителите, като употребява нелоялни, лъжливи и нападателни практики ", съобщи Урсула Пахл, заместник-директор на ЕОП.

На 28 ноемвреи австрийската група за отбрана на персоналните данни NOYB подаде тъжба до органа за отбрана на данните във Виена по същия въпрос.

NOYB, която е спечелила безчет каузи против Meta, съобщи, че новата система на Meta нарушава законите за отбрана на персоналните данни, защото единодушието не е " свободно обещано ", в случай че единствената опция е да се заплати.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР