Европейските потребители ще трябва да чакат още години, преди единното

...
Европейските потребители ще трябва да чакат още години, преди единното
Коментари Харесай

Единно USB-C зарядно най-рано след 2 години


Европейските консуматори ще би трябвало да чакат още години, преди единното зарядно да стане факт
(снимка: CC0 Public Domain)

Производителите ще би трябвало да намерят универсално решение за зареждането на телефони и дребни електронни устройства – това планува ново предписание, препоръчано от Европейската комисия (ЕК). Целта е да се понижат отпадъците, като се насърчат потребителите да употребяват неведнъж съществуващите зарядни устройства, когато купуват ново устройство.

Всички смарт телефони, продавани в Европейски Съюз, ще би трябвало да имат зарядни устройства по стандарта USB-C, се споделя в предлагането. С това ще се уеднаквят зарядните устройства за дребна електроника от позиция на врата за зареждане на тялото на устройството. Другият парадайс на кабела, който се свързва към трансформаторно устройство, може да бъде USB-C или USB-A.
още по тематиката
Новината закономерно не се хареса на един производител – Apple. Компанията предизвести, че сходен ход би навредил на нововъведенията. Технологичният колос, основен производител на смарт телефони, държи на своя конектор „ Lightning ”.

„ Оставаме загрижени, че строгият правилник, изискващ единствено един тип конектор, потиска нововъведенията, а не ги предизвиква, което от своя страна ще навреди на потребителите в Европа и по света ”, обявиха от компанията пред. Технологичната компания акцентира, че тя има за цел да направи всяко свое устройство „ въглеродно неутрално ” до 2030 година

Около половината от зарядните устройства, продавани дружно с мобилни телефони в Европейския съюз, имат USB micro-B конектор, до момента в който 29% употребяват USB-C конектор, а 21% – конектор Lightning, по данни на Комисията за оценка на въздействието от 2018-2019 година

Предложените нови правила на Европейски Съюз ще се ползват за:

Други артикули, като да вземем за пример слушалки, интелигентни часовници и фитнес-тракери, не попадат в обсега на препоръчаната нова регулация. Те не са прегледани по механически аргументи, свързани с размера и изискванията на приложимост.

Предложението също по този начин стандартизира бързите скорости на зареждане. Това значи, че устройствата, способни за бързо зареждане, ще се зареждат при идентични скорости.

Намаляване на е-отпадъците

Политиките на Европейски Съюз имат за цел реализиране на общ стандарт за зареждане на електрониката към този момент повече от десетилетие. Изследване на Комисията пресмята, че изхвърлените и неизползвани зарядни кабели генерират повече от 11 000 тона е-отпадъци годишно.

От друга страна, единствено през последната година в Европейския съюз са продадени към 420 милиона мобилни телефони и други портативни електронни устройства. Средностатистическият европеец има към три зарядни за мобилни телефони, от които постоянно употребява две.

Към 2009 година са били налице повече от 30 разнообразни зарядни устройства. Сега множеството модели се придържат към три стандарта – USB-C, Lightning и USB micro-B. „ Наличието на един общ стандарт за зареждане би било победа за здравия разсъдък в очите на потребителите ”, споделя Бен Ууд, анализатор от CCS Insight.

Въпреки че Apple даде мощен мотив за опазване на конектора Lightning, поради милиард дейни консуматори на iPhone, някои от неговите артикули, в това число Mac и iPad, към този момент поддържат USB-C.

Две години време за промени

Може да минат няколко години, преди предложенията да влязат в действие. Законодателното предложение най-вероятно ще пристигна под формата на инструкция. Това значи, че заложената цел е обща за всички страни от Европейски Съюз, а всяка страна в пакта сама не реши посредством какви ограничения да реализира задачата.

Предстои предлагането да бъде разисквано от Европейския парламент и националните държавни управления. Евродепутатите и държавите-членки могат да предложат промени в предлагането. Директивата ще бъде призната едвам откакто Европейска комисия одобри тези промени.

Европейска комисия се надява, че окончателното решение ще може да се случи през 2022 година След това държавите-членки нормално разполагат с интервал от две години, с цел да вкарат разпоредбите в националното си законодателство. От своя страна производителите ще имат 24 месеца, с цел да трансформират своите портове за зареждане.

„ Дадохме на промишлеността задоволително време да измисли свои лични решения, в този момент е настъпил моментът за законодателни дейности за въвеждането на общо зарядно устройство ”, съобщи вицепрезидентът на Европейска комисия Маргрете Вестагер. „ Това е значима победа за нашите консуматори и околната среда и е в сходство с нашите упоритости за развиване на зелена стопанска система и цифровизация ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР