Европейските министри на правосъдието и на вътрешните работи ще разгледат

...
Европейските министри на правосъдието и на вътрешните работи ще разгледат
Коментари Харесай

Министри от ЕС ще разгледат планове за закрила на избягалите от войната в Украйна

Европейските министри на правораздаването и на вътрешните работи ще прегледат проекти за удължение най-малко до март 2026 година на изключителните правила за даване на протекция на хората, избягали от войната в Украйна, съобщи ДПА. Разглеждането на проектите е в границите на двудневна среща, започваща през днешния ден в Люксембург.

Украинците, които избягаха в Европейски Съюз след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през 2022 година, получиха незабавна протекция, откакто страните членки на Европейски Съюз сътвориха краткотраен режим, очакван при положение на огромен приток на хора.

Настоящото предложение има за цел да преодолее продължителните национални процедури за даване на леговище, нужни за обработката на документите на огромен брой разселени лица. Възможно е краткотрайните правила да бъдат удължени с до една година.

Хората, които са обект на краткотрайна протекция, имат право на обществени помощи, настаняване, достъп до обучение и издаване на позволение за работа. Беше планувано съществуващият режим да завърши през март 2025 година

Европейската комисия разгласи плануваното удължение на режима във вторник. Комисията заяви, че все още на територията на Европейски Съюз според тези правила обитават близо 4,2 милиона украинци, като най-вече хора са те в Германия - 1,2 милиона души, написа Българска телеграфна агенция.

Министри на правораздаването и на вътрешните работи от европейския блок ще прегледат и тактика на Комисията за въвеждане на противоречиви нови правила за справяне с миграцията и даването на леговище в Европейски Съюз. Стратегията цели да помогне на страните от блока да въведат правната система доникъде на 2026 година

Значителна част от плана на Европейска комисия съставлява европейската компютърна система " Евродак " (Eurodac) за сравняване, запазване и култивиране данни на лица, подали молба за леговище, като задачата е да се усъвършенства следенето и наблюдението на претендентите сред страните от Европейски Съюз.

(Евродак съхранява и обработва пръстовите отпечатъци на хора, кандидатстващи за интернационална протекция, както и на такива, минали границата нелегално - бел. ред.)

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР