Европейските министри на финансите ще обсъдят на неофициалната си среща

...
Европейските министри на финансите ще обсъдят на неофициалната си среща
Коментари Харесай

ЕС планира промени за увеличаване на данъците на интернет гигантите

Европейските министри на финансите ще обсъдят на неофициалната си среща през днешния ден и на следващия ден в Талин промени в регламентите за да бъдат увеличени налозите на многонационални интернет компании като Гугъл и Amazon, излиза наяве от документ, станал притежание на Ройтерс.

Онлайн колосите са изправени пред възходящ напън в Европа поради плащаните от тях ниски налози, само че страните постоянно се затрудняват да усилят данъците заради съществуващите регламенти, ограничаващи облагането до страните, където те участват физически. Сегашната законова рамка облагодетелства цифровите компании по отношение на останалите и лишават страните от скъпи приходи, се споделя в документ на естонското председателство на Европейски Съюз, квалифициран за неофициалната среща на финансовите министри в Талин.

Документът предлага промяна на интернационалните данъчни закони, с цел да се промени схващането за " непрекъснато определяне ", тъй че цифровите компании да бъдат облагани там, където основават доходи, а освен в страните, където се намира данъчната им централа.

В началото на месеца Естония, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, е изпратила писмо до 27-те страни членки, в което показва, че " интернационалните данъчни регламенти са остарели и към този момент не могат да отговорят на провокациите на цифровизацията на стопанската система ", осведоми Франс прес. Според дневния ред на срещата разискването на корпоративните налози ще се състои на следващия ден сутринта.

В писмото си от четири страници, станало притежание на Агенция Франс Прес, Естония приканва страните членки да реализират обща позиция до съвещанието на министрите на финансите от Европейски Съюз през декември, която след това ще бъде предоставена на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), за се реализира по-глобално решение.

На срещата Франция и Германия ще създадат ново предложение за облагането с налози на интернет колосите, тъй че те да имат " обективен принос " към държавните финанси в страната, откъдето получават доходи. Това заяви в края на август френският министър на финансите Брюно Льо Мер.

Предложението за ново данъчно облагане на Gafa - акроним за четирите най-големи интернет колоса Гугъл, Apple, Фейсбук и Amazon - ще бъде показано на следващия ден на срещата на министрите на финансите в Талин.

" Ще предложим да се вземе като насочна основа оборотът на огромните групи, въз основа на което да се дефинира ниво на данъчно облагане, тъй че тези компании да заплащат нужното в хазните на европейските страни, където вършат облаги ", уточни той.

Необходимо е обаче да бъдат уверени другите европейски страни да се причислят към самодейността, най-много Ирландия, която с корпоративния си налог от към 12,5 на 100 притегля доста от филиалите на колосите на цифровизацията, означи френският министър.

Големите интернет компании, множеството американски, са първенци на данъчната оптимизация с помощта на финансови механизми, които свеждат до най-малко налозите им.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР