Европейските механизми за подпомагане на храни със защитени наименования и

...
Европейските механизми за подпомагане на храни със защитени наименования и
Коментари Харесай

Неков: България не популяризира специфичните си продукти

Европейските механизми за подкрепяне на храни със предпазени наименования и по какъв начин географските означения могат да дадат нови благоприятни условия за земеделските ни производители, показа евродепутатът Момчил Неков на конференция на тематика „ Храни с географски означения – благоприятни условия за локално развиване и достъп до нови пазари” в границите на Международната селскостопанска галерия АГРА 2018, Пловдив.

Момчил Неков показа данни по какъв начин посредством съфинансиране от Европейски Съюз разнообразни страни членки се възползват от опциите за разпространение на характерните си артикули в границите на сегашната Програма за развите на селските региони, като посочи, че за момента България не е една от тях.

16 страни имат Мярка 3 „ Схеми за качество на селскостопански артикули и храни “ в своите ПРСР и се възползват от евро средствата.

„ Говорим освен за отбрана, а за имидж и стопански изгоди от популяризирането на тези артикули “, сподели евродепутатът.

По данни на Европейска комисия за разпространение на предпазените артикули в Италия са контрактувани над 90 млн. евро, във Франция над 30 млн. евро, в Испания над 50 млн. евро, а в прилежаща Гърция над 40 млн. евро.

„ Всяка година от бюджета на Европейски Съюз се заделят средстава, които се употребяват за промоция на характерни и обичайни артикули на вътрешния пазар и на трети пазари. За предходната година бюджетът беше 142 млн. евро, а за тази е близо 180 млн. евро, за през 2020 година да доближи 200 милиона. Има близо 10 милиона евро, които се заделят характерно за промоция на артикули с географски означения /ГО/. Има и други бюджетни пера, за които производители на артикули с Гражданско отделение също могат да аплайват. Това, което аз съм упорствал и по време на двустранни срещи с комисаря по земеделие Фил Хоган е това бюджетно перо да пораства “, сподели Неков.

В коментара си за икономическите изгоди от географските означения, Неков даде образец с българското розово масло, като съобщи: „ Една от огромните ми битки на европейско равнище беше предпазеното българско розово масло да влезе в двустранното комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и Китай и съм задоволен, че има позитивен сигнал за това. Това ще отбрани от правна позиция неповторимия ни артикул от подправяне, а пазара от „ заливане “ с нискокачествени артикули.

Неков обясни какви са типовете отбрана на продуктите (Защитено название за генезис, Защитено географско напътствие и Храна с обичайно характерен характер) и изгодите от тях.

„ България към момента няма регистриран артикул в Защитено название за генезис, само че до няколко месеца чакаме позитивен отговор по отношение на Странджанския манов мед “, съобщи Момчил Неков.

В категорията "Защитено географско напътствие " имаме регистрирани 2 продукта (Българско розово масло и Горнооряховски суджук), а в "Храна с обичайно характерен темперамент " са регистрирани 5 продукта (Филе „ Елена “, Луканка „ Панагюрска “, „ Кайсерован врат Тракия “, Руле „ Трапезица “, Пастърма говежда).

Момчил Неков описа и по какъв начин върви инициираната от него акция „ Да защитим българския усет “. В момента тече работа по приготовление на заявки за отбрана на обичайни български артикули, като Странджански чай; Куртовски розов домат; Реселешки воден лук; Еленски бут.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР