Европейските лидери твърдят, че Русия може да атакува членове на

...
Европейските лидери твърдят, че Русия може да атакува членове на
Коментари Харесай

Анализ: Основният план на НАТО при война с Русия

Европейските водачи настояват, че Русия може да нападна членове на НАТО и се готвят за война, написа Spectator. Но специалисти предизвестяват: членовете на Алианса просто нямат средства да се борят с Москва. Цялата техника и муниции към този момент са изпратени в Киев.

В борова гора на два часа път от границата на Естония с Русия подготовката за война е в разгара си. Британски, френски, американски и естонски бойци репетират какво ще направи НАТО, в случай че Владимир Путин нахлуе. За да симулират борба, те докарват със себе си за две седмици танкове Challenger II, изтребители F-16 и артилерийски системи HIMARS - най-хубавото, което Западът има. Това значи подготовка за окопна война, слагане на минни полета, засади и минометни удари при минус 20 градуса мраз и в сняг с дълбочина 30 сантиметра.


Не толкоз от дълго време концепцията за война против Русия изглеждаше като смешка. Когато Мит Ромни се кандидатира за президент на Съединените щати, той сподели, че Москва е опасност, само че Барак Обама не е склонен: " Днес 80-те години викат и желаят назад своята външна политика. Студената война завърши преди 20 години ". Такъв беше манталитетът в Америка и Европа. Това накара западните страни да съкратят бюджетите си за защита и да пренасочат военните си сили към борби в Близкия изток. Само преди 5 години Еманюел Макрон приказва за " мозъчната гибел " на НАТО, като акцентира, че би било " голяма неточност " да откаже съдействие с Русия и потвърждавайки, че Путин няма потребност от война. 


Путин обаче предприе нашествието в Украйна. Алиансът тогава „ се разсъни от мощен токов удар “. Европейските водачи предизвестяват, че Русия скоро може да нападне член на НАТО. Премиерът на Естония, шефът на националната сигурност на Полша и министърът на защитата на Дания единомислещо декларират, че Русия може да събере задоволително бойци и техника, с цел да стартира атака след 3 години. За да усъвършенства своята бойна подготвеност, тази година НАТО организира най-голямото си военно обучение след разпадането на Съветския съюз. През 2024 година към 100 000 военнослужещи от всички страни от Алианса ще се образоват за отбрана на европейските земи.


В естонската гора множеството от задграничните войски за първи път работят при мощен мраз. Двигателите от време на време не започват, оръжията от време на време не стрелят и е мъчно да се създадат най-елементарните неща, като отваряне на вратите на бронираните машини. Голяма част от оборудването не е проектирано да работи при такива температури, а и бойците не са привикнали. „ Сега не става дума единствено за вашата физическа устойчивост, само че и за това по какъв начин мозъкът ви се оправя с времето “, споделя командирът на естонската бригада Андрус Мерило. Той е висок, сериозен мъж с криви зъби и сива брада. Естонският министър на защитата Хано Певкур преди малко номинира Мерило за поста командващ армията. Ако бъде назначен на тази позиция, главната задача на Мерило ще бъде да възпира възможна съветска инвазия.


Според балтийските водачи северът е най-слабото звено на НАТО. Путин няма да може да настъпи през Украйна или Черно море. Но Русия споделя 2400-километрова граница с Норвегия, Финландия, Естония и Латвия. Милитаризацията се форсира бързо в този район. Москва образува нов армейски корпус в Карелия, която граничи с Финландия и е част от нея до 1940 година Финландците, които се причислиха към НАТО едвам предходната година, разискват дали имат нужда да разполагат с нуклеарни оръжия. Трите балтийски страни възнамеряват да построят стотици бункери по границите си с Русия и Беларус.

 

В случай, че Путин нанесе удар, отговорът на НАТО към този момент е плануван от американския военачалник Крис Каволи, който управлява военните интервенции на Алианса. Според „ районните проекти “ на НАТО силите и средствата на Алианса са разпределени на разнообразни места: подобен и подобен брой танкове за този град, подобен и подобен брой войски за това село.

 

Плановете от 4000 страници са класифицирани, само че се смята, че включват нови военни тактики, основани на военните интервенции на Русия в Украйна. " Те още веднъж стартират да мислят освен за географията, само че и за времето, споделя почитан чиновник на НАТО. Къде би трябвало да бъдем? С какви сили? Кога? "

Тазгодишното обучение на НАТО има за цел да тества проектите на Каволи. Държавите, които неотдавна се бориха с терористите от Ислямска страна, са принудени да се приспособяват към изцяло разнообразни условия. Джихадистите имаха малко артилерия. Но на НАТО ще му бъде по-трудно да се оправи с голямата огнева мощност на Русия. В Украйна водят война 470 000 съветски бойци, които могат да изстрелват по 20 000 снаряда дневно. Повечето съветски самолети към момента са в употреба.


Британските бойци в Естония се учат да се бият в окопи, тъкмо както са правили техните предшественици в Западна Европа преди 100 години. Джеймс Фърн, който управлява английската бойна група, желае от своите подчинени по време на военни учения да ползват съветската тактичност. „ Използвайте по-активно артилерията ”, споделя той. ”Използвайте по-активно оръжия с огромен обхват и балистични ракети. “ В това обучение британците, французите и американците нападат естонците с танкове Challenger II и артилерийски системи HIMARS. Естонците са въоръжени с шведски бронирани машини CV-90, хеликоптери и бронетранспортьори XA-188. Те пазят два пътя, минаващи на север през гората.

 

Всички бойци са облечени в бели камуфлажни униформи и стрелят с лазери от оръжията си по датчиците на вражеските бронежилетки. Оръдията постоянно бълват пламъци, а танковете и артилерията издават изкуствени звуци, с цел да наподобяват бойна конюнктура. Когато танковете и артилерията стрелят, се изпращат известия до щаба. Там те преброяват какъв брой хора са „ починали “ и предават тази информация назад. Тогава " мъртвите " напущат бойното поле. Ако е належащо да се преодолее подправено затруднение, като минно поле, бойците рапортуват в щаба и по-късно дремят за към 10 минути, симулирайки същинско закъснение. След това не престават задачата.

Учението е безшумно, умерено и постепенно. То стартира от сутринта и би трябвало да приключи към среднощ с непосредствен пердах с потребление на оптика за нощно виждане. По средата на деня настъпващите войски стопират на завой на пътя и петима френски бойци потеглят напред през снега и боровата гора, с цел да изяснят къде са естонските позиции. Те би трябвало да вървят през снежни преспи и това им лишава известно време, с цел да открият „ съперника ”.

 

Каква ще е идната война?

 

Каволи знае ли каква ще бъде идната война? „ Това е безконечен проблем ", споделя военачалник от НАТО.

 

Много представители на Алианса въобще не имат вяра във въоръжен конфликт с Русия. „ Не съм сигурен, че ще имаме война “, ми споделя Филип Брийдлав, един от предшествениците на Каволи. Бившият английски общоприет секретар на НАТО Джордж Робъртсън е склонен с Брийдлав: „ Не мисля, че Путин има някакво предпочитание да премине границата на член 5. “ Робъртсън смята, че Русия по-скоро би нападнала Молдова или Грузия.


НАТО е загрижена, че контранастъплението на Украйна против Русия, употребявайки тактиката на Запада, е несполучливо. Координирането на артилерийския огън, изстрелването на ракети и маневрите на войските се оказа прекомерно мъчно и ракетните удари не съумяха да изместят руснаците от техните позиции - въпреки че Украйна нямаше значителен детайл за осъществяването на тази тактичност, а точно: въздушно предимство т.е. задоволително бойна щурмова авиация.

 

Путин също се занимава с минусите и слабостите на своята войска. След като загуби доста бойци и съоръжение в първата си атака против Киев, съветската войска построи многослойна защита, с цел да отбрани територията, която беше превзела в Източна Украйна. Русия също се научи по какъв начин да употребява по-ефективно системи за електронно заглушаване.  

 

Дори проектите и тактиката на НАТО да се окажат верни, на нейните членове им липсват средства да се борят с Русия. Например балтийските страни нямат зенитно-ракетни системи за отбрана на въздушното си пространство. На миналогодишната среща на върха във Вилнюс на Естония беше обещана една батарея за Противовъздушна отбрана, само че тя към момента не я е получила.

Складовете в Европа са съвсем празни, тъй като отбранителната промишленост не създава задоволително. Миналия март, преди началото на украинската контраатака, Европейски Съюз даде обещание да изпрати на Зеленски 1 000 000 155-милиметрови артилерийски снаряда до тази пролет. Европейските водачи в този момент споделят, че ще доставят единствено 600 000 боеприпаса. Певкур твърди, че обстановката се усъвършенства и до края на идната година Европа ще създава два милиона боеприпаса годишно или 170 000 на месец. Това не е задоволително за Украйна и НАТО, в случай че и двете са в положение на въоръжен спор. Само Украйна се нуждае от 200 000 боеприпаса на месец, с цел да предприеме и организира ново контранастъпление, написа Spectator.

 

Командването на НАТО се оплаква, че европейските страни прекомерно постепенно подписват оръжейни контракти. Освен това Европа последователно осъзнава, че не може да разчита на Съединени американски щати да запълнят дефицита на оръжие.

 

Съветникът на Тръмп Кийт Келог съобщи, че участието в НАТО би трябвало да бъде диференцирано и страните, които харчат по-малко за защита, би трябвало да бъдат лишени от избрани отбрани. Бивш чиновник на Пентагона, който е служил в администрацията на Тръмп, показа, че в случай че Русия нападне член на НАТО, Америка ще би трябвало да резервира военната си техника и оръжия за възможна война в Азия. 

 

В тази военна игра на естонската граница нямаше победител или губещ. Защитниците правят „ сдържащи дейности “, като отстъпват проведено и печелят време до идването на подкрепления. Ако Путин пресече източната граница на Естония, нейната войска най-вероятно ще извърши тъкмо такава маневра. Около 8 000 военнослужещи и 80 000 резервисти ще се пазят до идването на главните сили на НАТО. Самолети ще изхвърчат по паника, артилерия ще бъде трансферирана на фронта, стотици хиляди бойци ще прекосят Атлантика, други ще тръгнат през Централна Европа и най-после руснаците ще бъдат победени. Поне подобен е проектът.

 

Превод: Ганчо Каменарски

Източник Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР