Европейските лидери ще се опитат да убедят България да помогне

...
Европейските лидери ще се опитат да убедят България да помогне
Коментари Харесай

ЕС ще се опита да ни убеди да дадем снаряди на Украйна

Европейските водачи ще се опитат да убедят България да помогне за въоръжаването на Украйна с муниции.

Това стана ясно от отговора на въпрос на Клуб Z, който даде зам.-председателят на Европейската комисия по прозрачността и полезностите Вера Йоурова.

Помощта за Украйна и изпращането на муниции ще бъдат сред главните тематики на Европейския съвет на 29 и 30 юни, сподели Йоурова. Тя приказва след съвещание на Съвет „ Общи въпроси “ в Брюксел.

България, Ирландия и Дания са единствените три страни членки на Европейски Съюз, които към момента не са се включили към плана за взаимни поръчки на муниции под егидата на Европейската организация за защита (ЕАО). На последния Европейски съвет през март президентът Румен Радев бе безапелационен, че в случай че създава снаряди по поръчка, страната ни ще сложи експлицитното изискване те да не отидат в Украйна.

„ Няма специфични ограничения и процедури. Винаги има способи за договаряния и увещание на една или друга страна в нуждата от ограничения за доставяне на Украйна с нужните оръжия и муниции. Мисля, че тези ограничения заслужават много внимание, и би трябвало да бъдат взети по най-спешния метод “, сподели Йоурова.

Тя обаче добави, че не може да планува какво ще направи Европейският съвет. Но е удовлетворена от идващите сигнали, че съзаконодателите ще имат прогрес в тази тенденция.

На 1 юни Европейският парламент ще гласоподава на пленарна сесия в Брюксел проектозакон за увеличение на европейското произвеждане на муниции и ракети. Законодателният акт в поддръжка на производството на муниции (ASAP) има за цел да форсира доставките им, както и на ракети за Украйна и да помогне на страните членки да попълнят арсеналите си. Европейската комисия внесе този акт на 3 май 2023 година, а седмица по-късно евродепутатите се съгласиха дазадействат неотложната процедура на Парламента, с цел да ускорят одобряването му. Целта е той да бъде признат на юлската сесия.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР