Европейските лидери се сбогуват с Жак Делор. Той почина на

...
Европейските лидери се сбогуват с Жак Делор. Той почина на
Коментари Харесай

Европейските лидери се сбогуват с бащата на еврото Жак Делор

Европейските водачи се сбогуват с Жак Делор. Той умря на 27 декември на 98-годишна възраст.
Церемонията ще се състои в мемориалния комплекс " Дом на инвалидите " в Париж.

 

Делор беше отпред на Европейската комисия от 1985 до 1995 година и е един от архитектите на обединена Европа.

В основата на това беше основаването на единния пазар, подписването на Шенгенските контракти, Единния европейски акт, програмата за студентски продан " Еразъм ", промяната на Общата селскостопанска политика, основаването на Европейския стопански и валутен съюз, който докара до появяването и на еврото.

 

Премиерът Николай Денков ще взе участие в прощалната гала, в която Франция и Европа ще отдадат последна респект на " бащата на еврото ".

 „ С горест се разделяме с този изтъкнат европеец, който въодушеви мнозина, в това число и нас българите, да се стремим към достиженията и полезностите, заложени в общността на европейските народи. Неговата концепция за единен и проспериращ континент ще остане в сърцата и мозъците на европейците и ще ни кара да пазим съдействието и толерантността, и да поставяме старания за една по-добра и по-единна Европа ” отбелязва министър председателят Николай Денков, представен в известието на държавната пресслужба.


Българският министър-председател изрича дълбоки съболезнования на фамилията и околните на Жак Делор, както и на всички европейци.
Президентът на Франция Еманюел Макрон също ще участва на церемонията по отдаване на респект на Жак Делор, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР