Европейските лидери са готови за Брекзит без споразумение, сделката с

...
Европейските лидери са готови за Брекзит без споразумение, сделката с
Коментари Харесай

ЕС е подготвен за твърд Брекзит, няма да предоговаря сделката с Лондон

Европейските водачи са подготвени за Брекзит без съглашение, договорката с Лондон не предстои на предоговаряне. Не могат да се подхващат никакви ограничения, до момента в който не стане ясна позицията на Британското държавно управление.
 Хаотичен Брекзит? Днес е горчив ден за Европа - реакциите след неуспеха на Мей
Зад това обръщение се сплотиха европейските водачи на днешната среща на Европейския парламент, на която разискаха снощното решение на Камарата на общините в Британския парламент да отхвърли договорката за овакантяване на Англия, препоръчана от Тереза Мей.

Никой от водачите на Европейския съюз не бе сюрпризиран от развоя на събитията, само че съгласно тях отхвърлената договорка е най-хубавият компромис, който може да бъде реализиран сред двете страни. Лидерите бяха единомислещи, че биха желали Англия да остане в Европейски Съюз, като някои даже приканиха за втори референдум, а други - за оставката на Тереза Мей. 

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни акцентира, че Англия се приближава до разлъка без правила, но все още е прекомерно рано да се знае сигурно. " В английския парламент има болшинство против съглашението и против отдръпване без договореност, само че няма позитивно болшинство, което да очертае посоката ", добави той. 

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс съобщи, че би трябвало да се изчака какво ще се случи с Британския парламент и каква ще бъде позицията на Британското държавно управление. Той акцентира обаче, че Европейската комисия ще бъде готова и за един " дезорганизиран Brexit " . " Не можем да променим предишното, само че можем да продължим сегашната обстановка, което ще промени и бъдещето ", добави Тимерманс. 

Главният договарящ с Лондон за излизането на Англия от Европейски Съюз Мишел Барние изрази страдание, че договорката е била отхвърлена, защото тя е резултат от " интензивна работа по отношение на алените линии, заложени от английското държавно управление " като това да няма граница на ирландския остров, да се вкарат съответните улеснителни митнически механизми и да се постави основата за бъдещо съглашение с английското държавно управление.

Според него съглашението е давало сигурност на жителите, на публичния и на частния браншове, на Ирландия и Северна Ирландия, както и на администрацията. Той съобщи, че макар че депутатите в Камарата на общините в Британския парламент са дали своят вот безапелационно срещу, те са го създали с разнообразни претекстове и към момента няма различен план, който да предстои на разискване. 

Барние акцентира, че всички европейски институции работят да се приготвят за сюжет без съглашение, само че тяхната решителност диктува да се избегне сходна обстановка. " Сега английското държавно управление е това, което би трябвало да каже по какъв начин ще се работи от тук нататък, с цел да има проведено отдръпване от Европейски Съюз " , добави той.

Лидерът на Европейската национална партия Манфред Вебер съобщи, че е горделив с постигнатото: " Спомням си мненията след решението на Обединеното кралство, че в Европа ще има резултат на доминото. Сега виждаме, че 27-те страни са обединени - имат единна позиция и знаят какво желаят ", съобщи той. Той добави, че, съдейки от предизборните си обиколки, никой в Европа не счита, че Лондон постъпва мъдро. Според Вебер главното обръщение в предизборната кампания е " не следвайте популистите, не следвайте националистите, не е добра концепция да се разрушава Европейски Съюз ".  

Лидерът на ЕНП също изрази мнение, че топката е в двора на английското държавно управление, само че няма място за маневри и договарянията няма да бъдат възобновени. " 28 държавни управления споделиха " да " на този контракт. Всички институции утвърдиха, в този момент един парламент споделя " не ". Топката е в нашите английски другари, по-точно в Народното събрание ", съобщи той. " Моля ви кажете ни какво желаете да постигнете. Дайте ни ориентир и Европа е подготвена да продължи диалозите и да стигне до съглашение ", прикани Вебер. 

Ги Верхофстад от Алианса на либералите и демократите за Европа също съобщи, че резултатите са били предстоящи. " Нека да сме почтени - всички се надявахме резултатът да е друг, само че от няколко седмици знаехме, че резултатът ще бъде подобен какъвто беше ", съобщи той. Според него обаче, с цел да се излезе от " задънената улица ", всички партии и заинтригувани лица в Обединеното кралство би трябвало да слагат националния интерес над своя персонален.

" Г-н Джереми Корбин желае да стане министър-председател - това е законно предпочитание. Г-жа Мей желае да остане министър- ръководител - и това също е законно. Има и стремежи Шотландия да стане самостоятелна - също е законно. Има доста такива обясними упоритости, само че това, което е по-важно е всички да излязат от окопите и да загърбят системата, която до момента е дала резултат единствено в антагонизми ", съобщи той.

Според него забавянето на член 50 не е добра концепция, защото ще се навлезе в изборния интервал на европейските институции. " Ние сме подготвени за бъдещо партньорство, даже по-задълбочено от това, квалифицирано от Барние ", добави той.

Според Роберто Гуалтиери от Прогресивния алианс поръчката на Англия да напусне Европейски Съюз е обратима и може би моментът е подобаващ хората да се произнесат с нови избори или нов референдум . Социалистите и демократите обаче изрично отхвърлят договарянията да бъдат възобновени. " Ако е належащо да се удължи срокът за процедурите по член 50, ние няма да имаме срещу, само че всяко такова удължение би трябвало да се прави с ясна цел, а не просто да се губи време ", добави Гуалтиери.

Саид Камал от групата на Европейските консерватори и реформатори прикани Европейския парламент да продължава да демонстрира самообладание до момента в който има изясненост от Британското държавно управление и диалозите продължат. Според него Европейски Съюз се възприема като политическо пространство, до момента в който Англия вижда в него главно пазар. " Хубаво е, да убедите английските депутати, че нямате желание да задържите Обединеното кралство в митническия съюз вечно " , обърна се към евродепутатите Камал.

Групата на Зелените пък прикани за втори референдум . Според тях жителите би трябвало да бъдат запитани дали биха предпочели Обединеното кралство да напусне въз основа на постигнатото съглашение, или да остане в рамките на Европейския съюз. 

Според Жерард Батен от " Европа на нациите и свободите "  Мей би трябвало да се отдръпна и да пристигна министър-председател, който " в реалност желае да напусне Европейски Съюз " . Той също прикани евродепутатите да спрат да поучават британците по какъв начин тъкмо да изоставен Европейски Съюз. " Ако Обединеното кралство се отхвърли от резултата на референдума, може да се сътвори още повече разцепление ", добави Батен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР