Европейските лидери пристигат в София за работна среща по темата

...
Европейските лидери пристигат в София за работна среща по темата
Коментари Харесай

Европейските лидери у нас

Европейските водачи идват в София за работна среща по тематиката Западни Балкани . Сред гостите са президентът на Фанция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Ангела Меркел, ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни , ръководителят на Европейската национална партия Жозеф Дол, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск. Очаква се по време на срещата за Западните Балкани да бъдат разисквани и други значими акценти за Европейския съюз.
 Доналд Туск и Бойко Борисов БГНЕС
" В новата световна игра Европа ще бъде или един от главните играчи, или пионка. За да бъде индивид, а не обект на световната политика, Европа би трябвало да бъде стопански, политически и военно обединена, както в никакъв случай до момента ". Това уточни ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск в изказване пред публицисти в НДК преди утрешната Среща на върха ЕС-Западни Балкани.
 
Или сме дружно, или няма изобщо да ни има, съобщи Туск .
 
Той осведоми, че неофициалната вечеря през днешния ден ще стартира с разискване на нововъведенията и цифровата стопанска система. Европа изостава от главните стопански системи от позиция на нововъведенията, нововъведенията въздействат върху нашия живот, създавайки и очаквания, само че и повдигайки етически въпроси, разяснява той. Според него Европа има потребност да взе участие интензивно в тази промяна. Той уточни, че довечера ще зададе два въпроса на водачите на Европейски Съюз - какво желаят да вършат на европейско равнище, с цел да основат модерни нововъведения, и по какъв начин желаят Европейски Съюз да стане главен състезател в обработването на огромните данни.
 Доналд Туск и Бойко Борисов БГНЕС
Туск означи още, че поради оповестеното отдръпване на Съединени американски щати от съглашението с Иран имаме потребност от единен европейски фронт. Искам водачите да препотвърдят, че Европейски Съюз се придържа към договорката, до момента в който Иран се придържа към нея, разяснява той. Сделката е добра за европейската световна сигурност, която е повода да я подкрепим, уточни той.
 
Друга тематика довечера ще е търговията. Съединени американски щати и Европейски Съюз са другари и сътрудници и цените на Съединени американски щати не могат да бъдат оправдани въз основа на националната сигурност, уточни Туск във връзка на митата за алуминий и стомана. Абсурдно е даже да се каже, че Европейски Съюз може да е опасност за Съединени американски щати, добави той.
 Доналд Туск и Бойко Борисов БГНЕС
Разглеждайки последните решения на президента Тръмп, някой даже може да си намерения - с такива другари, на кой му трябват врагове, разяснява още Туск. Честно казано, Европа би трябвало да бъде признателна на президента Тръмп, тъй като с помощта на него се отървахме от всички илюзии, той ни накара да осъзнаем, че в случай че имаме потребност от помощ, ще я намерим тази ръка най-после на личната си длан. Имаме задоволително капацитет, това, от което имаме потребност, е по-голяма политическа обединеност, съобщи той. Няма нито една справедлива причина Европа да има комплекси, да си европеец е огромна причина да си горделив, имаме правото и задължението да държим главите си високо изправени, разяснява Туск.
 
Туск означи още, че на следващия ден ще бъде срещата с сътрудниците от Западните Балкани за първи път от 15 години. Това ще бъде опция и за двете страни да препотвърдят, че европейската вероятност остава, че Западните Балкани имат геостратегически късмет, разяснява той. Искаме да демонстрираме, че ни е грижа за социално-икономическото развиване в района тук и в този момент, уточни Туск. Надявам се да доближим нашите другари от Западните Балкани по-близо до Европейски Съюз, добави той.
 Антонио Таяни и Бойко Борисов БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов се срещна с ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни .
 
Борисов уточни, че наличието на Таяни е огромно почитание както за България, по този начин и за страните, които ще са във фокуса на разискванията от европейските водачи през днешния ден и на следващия ден. Той сподели, че разчита на поддръжката на Европейския парламент тематиката за развиването на страните от района да остане измежду предпочитаните политики и след края на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
 
Председателят на Екологичен потенциал поздрави българския министър председател за сполучливото осъществяване на председателството и приветства работата на България за фокусиране на вниманието върху Западните Балкани.
 
Антонио Таяни удостовери уговорката на Народното събрание да поддържа европейската вероятност на страните, да предизвиква разговора сред тях и провеждането на нужните промени.
 Жозеф Дол и Бойко Борисов БГНЕС
Балканите постоянно са били приоритет за ЕНП. Трябва да работим в този район за бъдещите генерации. Това сподели в резиденция Бояна от своя страна ръководителят на Европейската национална партия /ЕНП/ Жозеф Дол преди срещата на водачите на ЕНП в навечерието на срещата Европейски съюз - Западни Балкани.
 
Отговорността за това, което става на Балканите, е отговорност и на Европа, счита Жозеф Дол. Балканите са в рамките на Европа, имаме обща история, общ географски регион и в общ интерес е това да е един сигурен и проспериращ район, акцентира той.
 
Трябва да се борим с корупцията, акцентира ръководителят на ЕНП. България и нейният министър-председател могат да ни оказват помощ, тъй като никой не познава ситуацията и проблемите, които съществуват, по-добре от него, означи Жозеф Дол. Трябва да приветстваме свършеното от Бойко Борисов, уточни той и добави, че българският министър председател би трябвало да запознае водачите на партии в ЕНП с другите въздействия в района.
 
Помогнете ни да възстановим демократично-правовия ред и справедливостта в този район в името на младежите, съобщи Жозеф Дол. Трябва да сме сигурни, че младежите ще останат тук на Балканите за в бъдеще, акцентира той. За това би трябвало да работим, скъпи приятелю, обърна се Дол към Борисов. Това не е лесна задача, само че е задача, в която би трябвало да успеем, това е нашата цел, добави той.

Заради Срещата на върха сред Европейския съюз и Западните Балкани придвижването в столицата е мощно затруднено. На редица места са се образували километрични тапи. Закъснения има и на градския превоз. От Столична община приканиха при опция на 16 и 17 май водачите да оставят своите коли.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР