Европейските лидери, подложени на натиск у дома си от възхода

...
Европейските лидери, подложени на натиск у дома си от възхода
Коментари Харесай

Имиграционният бумеранг

Европейските водачи, подложени на напън вкъщи си от възхода на крайната десница, се надяват да избегнат сложен спор за миграцията на среща със свои африкански сътрудници в Кот д’Ивоар, почнала в четвъртък.

Съобщенията, появили се този месец, за малтретиране на африкански мигранти в Либия, провокираха яд на континента и заплашиха да слагат миграцията на челно място в дневния ред на срещата на върха и по този метод да сложат акцента върху една тематика, заредена с политически риск.

На немската канцлерка Ангела Меркел и на френския президент Еманюел Макрон, които оглавяват френско-германската ос – сърцевината на Европейския съюз, следва комплицирано политическо тестване, когато седнат на масата с държавните водачи от Африканския съюз. Италия, която е в челните редици на акцията за ограничение на имиграцията към Европа, се готви за избори при започване на идната година, а популисткото придвижване „ Пет звезди ” води в социологическите анкети. Антиимигрантската и евроскептична Северна лига също печели поддръжка.

„ Всички ние имаме личен интерес да не трансформираме тази среща в конференция за миграцията ”, сподели почитан чиновник от Европейски Съюз в навечерието на форума в икономическата столица на Кот д’Ивоар.
Срещата има за цел да се концентрира върху проблемите на развиването, които от дълго време са крайъгълен камък на политиката на Европейски Съюз в Африка и имат допирателна връзка с миграцията. Темата за вложение в младежта обаче е самопризнание, че има проблем с всеобщата безработица и с бедността, които карат доста млади африканци да напущат домовете си в търсене на по-добър живот.

Изглежда все по-малко евентуално водачите на Европейски Съюз да съумеят да избягат от сложните въпроси на своите африкански сътрудници.

(превод: Българска телеграфна агенция,
със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР