Европейските компании за лизинг на самолети са изправени пред огромно

...
Европейските компании за лизинг на самолети са изправени пред огромно
Коментари Харесай

Европейските лизингови компании бързат да си върнат самолети за 5 млрд. долара от Русия

Европейските компании за лизинг на самолети са изправени пред голямо логистично предизвикателство да си върнат самолети на стойност близо 5 милиарда $ от Русия до края на март според глобите, наложени над страната след нейното навлизане в Украйна през предходната седмица. Руската авиация е една от главните цели на глобите, въведени от Европейската комисия през последните дни. Според тях се не разрешават продажбата, прехвърлянето, доставката или износът на самолети или на техните съставни елементи. Самолетите, отдадени на лизинг на съветските самолетни компании, са включени в тези ограничения, защото те попадат в графата " доставка ", цитира Financial Times трима души осведомени със обстановката. Поради това не могат да се подписват нови контракти за лизинг, а съществуващите сега би трябвало да бъдат прекъснати до 30 дни.

Договорите за лизинг включват клаузи, които разрешават на лизингодателя да изтегли самолетите си при положение на наказания. Бързо разрастващата се обстановка със глобите, в това число и въвеждането на възбрана на съветски самолети да навлизат във въздушното пространство на Европейския съюз, значи, че фирмите се изправят пред сложната задача да си върнат самолетите, оповестява един от източниците. " Всички самолети би трябвало да бъдат изтеглени от Русия до края на март. Дали самолетните компании ще се съобразят с това или не, никой не знае. "
Самолети на лизинг
Руският авиационен пазар е доминиран от лизингодатели, в това число съветски банки, подпомагани от страната, както и задгранични компании. Чуждестранните компании имат 515 самолета в Русия на обща пазарна стойност близо 10 милиарда $, оповестява авиационната консултантска компания Cirium. Един от представителите на промишлеността пресмята, че на европейските лизингодатели се пада близо 5 милиарда $ от тази сума.

Сред европейските компании тези, основани в Ирландия, са най-засегнати от въведените ограничения. В неделя ирландското държавно управление удостовери крайния период 28 март за преустановяване на договорите с Русия и добави, че ще затвори въздушното си пространство за техни самолети. Според Cirium 10 ирландски компании са отдали на лизинг на клиенти в Русия 238 търговски самолета с пазарна стойност 4.1 милиарда $. AerCap, най-големият лизингодател в света, има 154 самолета, отдадени на лизинг в страната, които се правят оценка на 2.2 милиарда $. Следващите два най-изложени на риск са SMBC Aviation Capital и Avolon.
Реклама
Експерти декларират, че глобите за лизинг са най-сериозното терзание за промишлеността. Първоначалните опасения са ориентирани към това дали самолетните компании ще могат да продължат да заплащат лизинговите си контракти, откакто Европейски Съюз, Обединеното кралство и Съединени американски щати постановиха наказания на няколко съветски банки. Лизингодателите нормално одобряват заплащанията си в щатски долари или евро.
Ефект от глобите върху съветската авиация
Според консултантската компания Alton Aviation към 50% от цената на флотилията на съветския народен транспортьор " Аерофлот " е взета на лизинг от задгранични компании. Миналата година самолетната компания e доставила няколко самолета Airbus и Boeing. От " Аерофлот " отхвърлят коментар пред Financial Times.

Санкциите върху снабдяването с аварийни елементи за самолетите към този момент са влезнали в действие, като в събота нидерландският транспортьор KLM е отправил искане към два полета, пътуващи за Русия, да се върнат назад. Rolls-Royce декларира, че е " спряла всички действия, считано от 25 февруари 2022 година ", във връзка с " Аерофлот ". Британската група е основен снабдител на нови мотори, сервизно обслужване и елементи за съветския транспортьор. Руските авиолинии могат също по този начин да се изправят пред проблеми с поддръжката. Техническата поддръжка на " Аерофлот " е обвързвана главно с немския хъб и всевъзможни ограничавания от страна на Германия ще бъдат от съществено значение, декларира непосредствен до " Аерофлот " източник. " Ако поддръжката, доставките на аварийни елементи бъдат лимитирани, това ще бъде в действителност сериозно, тъй като компанията няма да може да експлоатира самолетите. Там има сериозна взаимозависимост. "
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Транспорт
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР