Европейските компании разчитат повече на украинските газохранилища, за да държат

...
Европейските компании разчитат повече на украинските газохранилища, за да държат
Коментари Харесай

Европейските компании все повече разчитат на украинските газохранилища

Европейските компании разчитат повече на украинските газохранилища, с цел да държат природен газ и да го изтеглят оттова, откакто нарасне търсенето на отопление през зимата, оповестява " Файненшъл таймс ", представен от БНР.

Според финансово издание компании, основани в Европа, изтеглят по-големи размери газ от Украйна през последните седмици, по данни на Argus Media.

По-големите размери природен газ, съхранявани в Украйна, помогнаха равнищата на предпазване на природен газ в Европа да се запазят сред 85% и 90% до момента от началото на зимата, показват анализатори.

" Украйна играе основна роля за сигурността на доставките на газ в Централна и Източна Европа тази зима ", уточни пред " Файненшъл таймс " Наташа Филдинг, началник на европейското ценообразуване на газа на консултантската и осведомителна компания Argus Media.

Европейското търсене е релативно едва през последните месеци заради закъснение на икономическата интензивност, само че Европа към момента се нуждае от доста природен газ за отопление и за произвеждане на електрическа енергия.

Европейски Съюз реализира задачата си да запълни своите газови складове до 90% от техния капаците месеци преди крайния период на 1-ви ноември и да доближи съвсем 100-процентно равнище на предпазване преди самия зимен сезон.

Енергийните компании съхраняват възходящи размери природен газ в хранилищата на Украйна, защото потенциалът на обектите в Европейски Съюз е покрай запълване.

Въпреки рисковете от евентуални удари заради войната на Русия, търговците започнаха да съхраняват природен газ в места за предпазване в Украйна, възползвайки се от по-ниските разноски и огромния разполагаем потенциал за предпазване. Стоката може да бъде закупена на всички места и изпратена до Украйна посредством противоположни потоци по тръбопроводи от Унгария, Словакия и Полша, отбелязва " Файненшъл таймс ".

Тъй като хранилищата в Европейски Съюз са съвсем запълнени, наличният потенциал на Украйна може да помогне на блока да облекчи опасенията за доставките на газ преди зимата, уточни основаният в Брюксел мозъчен концерн Bruegel в разбор от юли предходната година.

През октомври 2023 година пък министър-председателят на Украйна Денис Шмигал съобщи, че страната е подготвена да разреши на задгранични търговци да употребяват до половината от потенциала на предпазване на природен газ в страната.

Украйна разполага с подземни газохранилища за 30 милиарда кубически метра. Според премиера към 12-15 милиарда куб. м от този потенциал могат да бъдат позволени за потребление от задгранични търговци за предпазване на синьо гориво.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР