Европейските игри в Краков поставиха страхотна основа за българските боксьори

...
Европейските игри в Краков поставиха страхотна основа за българските боксьори
Коментари Харесай

В бокса си поставиха като цел спечелването на шест квоти за Париж 2024

Европейските игри в Краков сложиха страхотна основа за българските боксьори в борбата им за продобиване на оптимален брой квоти за Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

След изиграването на четвъртфиналните срещи в сряда, страната ни към този момент има обезпечени три визи за френската столица. Станимира Петрова (54 кг) и Светлана Каменова (57 кг) при дамите и Хавиер Ибанес (57 кг) при мъжете си завоюваха правото да гледат самоуверено към Париж година преди началото на Игрите. В петък Йордан Морехон (+92 кг) ще боксира също с тази упоритост, изправяйки се против британеца Делишъс Ори на полуфинал. При победа той ще стане четвъртият българин със несъмнено място на Олимпиадата.
 Станимира Петрова завоюва орден и квота за Париж
Станимира Петрова завоюва орден и квота за Париж

При негов триумф България ще си подсигурява най-малко четири квоти, което ще бъде изравнено достижение от Игрите в Лондон 2012. Тогава Тервел Пулев завоюва бронзов орден, а на крачка от оценките останаха Александър Александров, Детелин Далаклиев и Стойка Кръстева, които заеха пето място.

Показаното в Краков обаче е единствено началото, като упоритостта на всички във федерацията, както и на треньорските щабове и боксьорите, е броят на квотите да надмине тази цифра. С оглед играта на националите в Краков, както и идните още две квалификации за Париж, огромната цел е да бъде доближат, а за какво не и надминат, близо 30-годишен връх по повод броя на извоювани квоти. В Атланта 1996-а България бе с шестима представители на боксовия кръг, които донесоха три медала - злато на Даниел Петров и сребро на Серафим Тодоров и Тончо Тончев.

В началото на идната година ще се проведат още две международни квалификации, чиито дати и домакини предстоят да бъдат конкретизирани. Първата ще подсигурява по 4 квоти за всяка от категориите при мъжете и дамите (60 кг ще бъдат три). Бройката на визите за Париж във втората ще бъде разпределена както следва: 51 (4), 63,5 (4-5), 71 (4-5), 80 (2-3), 92 (4), +92 (4) при мъжете и 50 (3-4), 60 (2-3), 66 (3-4), 75 (4) при дамите.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР