Европейските фондови индекси опитват предпазлива стабилизация в началото на седмицата

...
Европейските фондови индекси опитват предпазлива стабилизация в началото на седмицата
Коментари Харесай

Предпазлива стабилизация на европейските борси след частичен отскок на испанските акции



Европейските фондови показатели пробват внимателна стабилизация при започване на седмицата вследствие на отскок на испанските акции предвид на известно намаляване на напрежението към Каталуния след огромна проява през уикенда в Барселона срещу независимостта на испанската област.

Испанският борсов показател Ibex-35 набъбна при започване на днешната търговия с близо 1% към негово най-високо равнище от 2-ри октомври насам, като реакция на извършения в неделя митинг на стотици хиляди поданици на Барселона, които надигнаха своя глас срещу сепаратистките настроения в региона Каталуния. Последва известно париране на първичните облаги, като показателят Ibex-35 се покачва с 0,7%, откакто през предходната седмица се намали с 1,9 на 100.

Акциите на Banco de Sabadell и на CaixaBank нарастват надлежно с 1,21% и с 1,91%, откакто през уикенда двете банки, основани в Каталуния, потвърдиха, че възнамеряват да премесят техните централи отвън размирния район.

Вчерашните демонстрации демонстрираха на вложителите, че в каталунския спор има две страни, означи Дейвид Мейдън - пазарен анализатори в компанията CMC Markets UK, представен от организация MarketWatch. Испанското държавно управление улесни опцията за пренасяне на седалищата на компании от Каталуния към други част на Испания. Подобна форма на финансов напън може да затрудни живота на каталунците, които избират обособяване от Испания, намалявайки по този метод заплахата от публично оповестяване на самостоятелност, добави той.

Известното намаляване на напрежението по отношение на независимостта на Каталуния способства и за намаляване на доходността на испанските 10-годишни държавни облигации с 8 базисни пункта към 1,636%.

Частичното усъвършенстване на испанския пазар на акции спомага за внимателно покачване с 0,2% на общия европейски фондов показател Stoxx Europе 600, откакто в петък той се намали с 0,4 на 100.

Немският фондов показател DAX се търгува без основна смяна към неговото петъчно равнище на затваряне, откакто при старта на днешна търговия той набъбна с 0,3% до нов исторически пик от 12 997 пункта. От една страна вложителите на борсата във Франкфурт приветстват изненадващо мощните данни за индустриалното произвеждане на Германия през август. От друга страна обаче отрицателно въздействие оказва днешното намаляване с 1,36% на акциите на Дойче Банк след информация на " Уолстрийт Джърнъл " за съществени несъгласия във водещия немски заемодател по отношение на неговия максимален акционер - китайският конгломерат HNA Group Co., притежаващ близо 10% от акциите на немската банка.

Основният показател CAC-40 на борсата в Париж се намалява с 0,07% макар доказаната от Централната банка на Франция прогноза за напредък на втората по мощ стопанска система в еврозоната с 0,5% и през третото тримесечие на актуалната година. Най-губещи са акциите на френския колос Airbus, понижавайки се с над 2%, откакто неговия изпълнителен шеф предизвести, че течащо корупционно следствие може да докара до огромни корпоративни санкции.

Отскокът на еврото и на английската лира от техните петъчни дъна по отношение на американския $ обаче лимитира днешния опит за напредък на европейските тържища, като показателят FTSE100 се намалява с 0,24%, отстъпвайки от неговия двумесечен връх, доближат в петък. През предходната седмица главният показател на борсата в Лондон набъбна с 2%, отбелязвайки най-солиден седмичен скок от декември 2016-а година насам вследствие на внезапно намаляване на английската лира към 4-седмично дъно от 1,3027 щатски $ и до триседмично дъно по отношение на еврото от 0,8991 паунда на фона на земетресения в ръководещата Консервативна партия в Обединеното кралство и спекулации за допустима скорошна оставка на премиера Тереза Мей.

Днешното повишаване на златото с близо % вследствие на възобновено напрежение сред Съединени американски щати и Северна Корея способства за покачване на акциите на златодобивните компании, като акциите на Fresnillo нарастват с 0,7%, а на Randgold Resources - с 0,87%,

Изненадващо слабото изследване на организация Caixin за интензивността в областта на услугите на Китай обаче се отразява отрицателно на останалите минно-добивни компанни, като акциите на Anglo American се намаляват с 1,69%, на Rio Tinto - с 0,89% и на Glencore - с 0,72%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР