Европейските декларации за придържане към Съвместния цялостен план за действие

...
Европейските декларации за придържане към Съвместния цялостен план за действие
Коментари Харесай

Иран и ЕС в спор за ядрената сделка

Европейските заявления за придържане към Съвместния повсеместен проект за деяние по отношение на иранската нуклеарна стратегия не са задоволителни, с цел да се поддържа това съглашение. Това мнение, беше изразено в неделя пред телевизия " Ал Джазира " от иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

" Думите на европейците за нуждата да се запазят споразуменията за нуклеарната стратегия на Иран не са задоволителни, " сподели иранският външен министър. Според него, управляващите в Техеран " не са видели никакви на практика стъпки от европейските страни за реализиране на тези планове. "

По-рано в неделя европейските страни, подписали нуклеарната договорка - Германия, Франция и Обединеното кралство, направиха взаимно изказване, в което показаха угриженост по отношение на ориста на съглашението за иранския атом и приканиха за деескалация на обстановката в Персийския залив. Според документа, тези страни " са загрижени за рисковете, че нуклеарната договорка, под напън поради глобите на Съединени американски щати, както и заради решението на Иран да не извършва няколко централни точки от съглашението, ще продължи да се разпада. " Германия, Франция и Обединеното кралство показаха убеждението си, че всички страни би трябвало да " схванат вероятните последици от своите дейности " и приканиха Техеран да извърши напълно съглашението.

Ядрената договорка беше подписана от Иран с непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (Русия, Англия, Китай, Съединени американски щати, Франция) и Германия през 2015 година Сделката ограничи нуклеарното развиване на Техеран в подмяна на премахването на глобите на Организация на обединените нации и едностранните наказания от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Американският президент Доналд Тръмп заяви на 8 май 2018 година за отдръпването на Вашингтон от съглашението. Точно година по-късно иранският президент Хасан Рохани съобщи, че Техеран стопира част от отговорностите си по нуклеарната договорка и дава на другите участници два месеца, с цел да се върнат към неговото осъществяване. На 8 юли представител на Организацията за атомна сила на Иран Бехръз Камалванди съобщи, че Техеран стартира да обогатява уран над 3.67%, оптималното равнище, планувано от нуклеарната договорка. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР