Европейските държави ще представят единна позиция по въпроси, обхващащи теми

...
Европейските държави ще представят единна позиция по въпроси, обхващащи теми
Коментари Харесай

Европейците с обща позиция на срещата на върха на Г-7

Европейските страни ще показват единна позиция по въпроси, обхващащи тематики от Иран до климатичните промени, на започващата през днешния ден среща на върха на Г-7, която може да завърши без обичайна заключителна декларация, заяви немски представител, представен от Ройтерс.

Днес и на следващия ден в градчето Ла Малбе с население 15 000 души, намиращо се на 150 километра североизточно от град Квебек в Канада, ще се срещнат водачите на седемте най-големи развити страни - Канада, Англия, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединени американски щати. Срещата ще стартира с работно съвещание, отдадено на икономическия напредък и търговията - горещи тематики, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгневи Канада и Европейски Съюз с въвеждането на вносни мита върху стоманата и алуминия.

В подобен миг е доста значимо да имаме такива срещи. Дали ще има декларация или не, не знам, споделя източникът за Ройтерс.

Необичайно би било за срещата на върха да завърши без заключително официално съобщение.

Целта ни е да имаме обща декларация, само че имаме своите позиции, от които няма да се откажем, добави той.

Неприязънта на Тръмп към дипломатическите условности и неговата политика " Америка преди всичко " сътвори раздор в връзките му със страни, които са съдружници на Съединени американски щати още от Студената война.

Германското държавно управление се надява Съединени американски щати да създадат изключение за европейските компании, които работят в Иран, макар че Вашингтон излезе от интернационалното нуклеарно съглашение с Техеран и вкара още веднъж наказания против Ислямската република.

Друга значима тематика на срещата на върха се обрисува да бъдат климатичните промени, добавя ДПА.

В непосредствен проект вниманието на финансовите пазари е концентрирано върху това дали водачите от Г-7 ще съумеят в Квебек да откажат Тръмп от протекционистичните му ограничения, сподели икономистът Крис Търнър от банка Ай Ен Джи (ING).

" Предзнаменованията не са положителни, финансовите министри не регистрираха необикновен прогрес предишния уикенд, " сподели той.

По въпроса за връщането на Русия в групата различен немски представител уточни, че към момента има аргументи да се придържат към настоящия формат.

Русия бе изключена от Г-8, откакто през 2014 година анексира Крим, а връзките й с доста западни страни се изостриха поради разнообразни въпроси, в това число ролята й в Сирия и спора в Източна Украйна.

Заплахата от международна комерсиална война и обтегнатите трансатлантически връзки не можаха да се появят в по-лош миг за Европа, която е изправена пред куп провокации, отбелязва ДПА.

Сред тях са опасността от политически и финансови разтърсвания в Италия, откакто предходната седмица властта в третата по величина в еврозоната стопанска система бе поета от евроскептично държавно управление.

Новият италиански министър председател Джузепе Конте евентуално ще направи първата си поява на международната сцена на срещата на Г-7. Новото държавно управление в Рим може да извади на показ разделянето в Европа тъкмо в миг когато, както анализаторите споделят, Европейски Съюз се нуждае от обединен фронт против Вашингтон.

Освен договарянията с Англия по излизането от Европейски Съюз, Европа следи с паника и Испания след идването на власт на новото миноритарно социалистическо държавно управление, чиито позиции за независимостта на Каталуния и фискалната дисциплинираност в еврозоната остават неразбираеми. Същевременно Франция и Германия се пробват да реализират консенсус за промяната на еврозоната на фона на признаци, че растежът във валутния съюз губи от набраната инерция.

Лидерите на Г-7 в Ла Малбе са отседнали в хотел, който наподобява на цитадела и се назовава " Имението Ришельо ". В него има 405 стаи, пет басейна, четири ресторанта, казино, голф игрище и невероятна гледка към река Сен Лоран.

Хотелът е издигнат през 1899 година През 1928 година в него избухва пожар и постройката е построена отначало. Сега хотелът е фамозен в Канада като място за първокласни ваканции.

Заради срещата на върха канадските домакини са го резервирали за интервала 27 май - 12 юни. Около него са издигнати железни заграждения и е конфигурирана система за наблюдаване. Всичко това коства към 460 милиона $. За сигурността на водачите от Г-7 се грижат над 5000 служители на реда и 2000 военни.

Около 2000 публицисти ще отразяват събитието, съгласно локални медии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР