Европейските държави са в повишена готовност за руски шпиони в

...
Европейските държави са в повишена готовност за руски шпиони в
Коментари Харесай

Европа е в повишена готовност за руски шпиони

Европейските страни са в нараснала подготвеност за съветски шпиони в техните военни, разследващи служби и други държавни организации след възходящия брой шпионски кавги, които провокираха неприятни реакции от България до Берлин.

В четвъртък шведски съд осъди някогашен шпионин на пожизнен затвор, а брат му - на 10 години зад решетките за предаване на поверителна информация на съветското военно разузнаване ГРУ.

Ето и някои други случаи на европейци, попаднали в съветски шпионски кавги през последните години:

Служители на българската защита

През март 2021 година българските управляващи разрушават хипотетична съветска шпионска група , включваща няколко чиновници на Министерството на защитата.

Твърди се, че кръгът е управителен от някогашен офицер от разузнаването, чиято руско-българска брачна половинка е играла ролята на медиатор с съветското посолство.

Двама съветски дипломати са експулсирани по отношение на аферата.

Заподозрян за двоен сътрудник в Германия

През декември 2022 година немската полиция арестува обвинен двоен сътрудник в организацията за външно разузнаване BND за хипотетично шерване на държавни секрети с Русия.

Арестът на мъжа, разпознат единствено като Карстен Л., идва месец откакто немец получи условна присъда за предаване на информация на съветските разследващи служби, до момента в който е работил като офицер от запаса за немската войска сред 2014 и 2020 година
Италиански капитан

През март 2021 година капитан от италианските военноморски сили и татко на четири деца е задържан, откакто е заловен да предава на съветски боен карта с памет, съдържаща 181 фотоси на поверителни документи.

Твърди се, че на Валтер Бьо , който е работил в кабинета на началника на Щаба на защитата и е имал достъп до секретни документи, са били платени 5000 евро.

Съпругата му споделя пред вестник Corriere della Sera, че той " обезверено " се е нуждаел от пари, с цел да устоя фамилията си.

Австрийски полковник

През 2018 година пенсиониран полковник от австрийската войска е задържан по обвиняване, че е шпионирал в интерес на Русия в продължение на десетилетия, като се стартира от 90-те години на предишния век.

При разпита той разкрива, че руснаците са желали информация за оръжейни системи и мигрантската рецесия в Европа. През 2020 година той е наказан на три години затвор.

Полски енергиен чиновник

През март 2018 година чиновник на полското министерство на енергетиката е задържан за предаване на информация на Русия по отношение на позицията на Полша по плана за газопровод " Северен поток 2 ".

Полша изрично се опълчва на газопровода, построен за транспорт на съветски газ през Балтийско море до Западна Европа, заобикаляйки директните страни Полша и Украйна.

Служителят е наказан на три години затвор.

Унгарски политик

През 2017 година унгарският член на Европейския парламент от националистическата партия Йоббик Бела Ковач е упрекнат в шпионаж за Европейски Съюз в интерес на Русия.

Ковач, чийто татко е руснак, е бил чест клиент в Москва, където се счита, че живее сега.

През септември 2022 година той е наказан задочно на пет години затвор.

Бивш молдовски народен представител

Бившият народен представител в някогашната руска република Молдова Юрие Болбочану е задържан през март 2017 година по обвиняване в постоянно пласиране на информация на Русия.

Молдова упорства да се отърве от въздействието на Москва.

Болбочану е наказан на 14 години затвор за държавна измяна.

Латвийски железопътен служащ

В края на 2016 година латвийският железопътен служащ Александърс Краснопйоровс е задържан за това, че е записвал видеоклипове на прехвърлянето на войски на НАТО и товари по железниците и по-късно ги е изпращал на свои контакти в Русия.

Етнически руснак и някогашен боец от руската Червена войска, служил в Афганистан през 80-те години, той е наказан на 18 месеца зад решетките. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР