Европейските държави не трябва да повдигат въпроса за умора от

...
Европейските държави не трябва да повдигат въпроса за умора от
Коментари Харесай

Президентът на Чехия: Само Украйна и Русия имат право да говорят за умора от войната

Европейските страни не би трябвало да повдигат въпроса за отмалялост от войната, защото единствено воюващите страни имат право да вършат това, съобщи чешкият президент Петър Павел в изявление за в. " Монд ", предадоха Укринформ и Българска телеграфна агенция.

" Честно казано, единствено Украйна и Русия може да приказват за " отмалялост "... В нашите страни може да кажем, че сме привикнали с тази война, само че това не е отмалялост. Нашите градове не биват бомбардирани, нашите жители не биват убивани. Единственото ни задължение в оказването на помощ на Украйна е да одобряваме бежанци и да следим известно понижаване на комфорта. Ние не изпитваме страдалчество ", акцентира чешкият президент.

В същото време, съгласно Павел, в случай че някои политици са " толкоз безотговорни, че да употребяват инфлацията или повишението на цените на силата, с цел да настроят гласоподавателите против помощта за Украйна, ще имаме проблеми в Европа ".

" Трябва да имаме смелостта да кажем на нашите съграждани, че помощта за Украйна е в наш интерес ", акцентира чешкият президент.

В този подтекст той изрази разочарованието си от обстоятелството, че преразглеждането на бюджета на Европейски Съюз за даване на финансова помощ на Украйна в размер на 50 милиарда евро през идващите четири години е било блокирано заради позицията на Унгария.

" Ако считаме, че войната в Украйна е зло против правния ред, че визира основите на нашите общества, би трябвало да подкрепим страната, без значение дали ни харесва или не. Не от обич към украинците, а с цел да защитим нашия метод на живот. Ако позволим на Русия да победи, това ще сътвори опасност за нашата лична сигурност, за нашето бъдеще ", сподели Павел.

Сред аргументите за бавната украинска контраатака Павел загатна, че постоянно не е имало нужното съоръжение на склад; че европейските стопански системи и техните отбранителни промишлености работят в кротичък режим, тъй че когато Европейски Съюз даде обещание един милион артилерийски снаряди, не бяха подхванати стъпки за увеличение на производството им.

Освен това от съображения за сигурност страните се стремяха да задържат някои най-съвременни технологии, с цел да не попаднат в ръцете на руснаците. В същото време, съгласно президента на Чехия, е допустимо да има аргументи от политическо естество, само че той не влезе в елементи.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР