Европейските борсови индекси отбелязаха спад, след като през миналата седмица

...
Европейските борсови индекси отбелязаха спад, след като през миналата седмица
Коментари Харесай

Новият щам на COVID-19 потопи европейските акции

Европейските борсови показатели означиха спад, откакто през предходната седмица множеството от тях доближиха най-високото си равнище от началото на световната пандемия.

Това стана вследствие на новия вариант на COVID-19, който беше регистриран във Англия през уикенда и който докара до ново блокиране на пътуванията в Европа. Новият вариант се популяризира със 70% по-бързо от предходния.  

Най-голям спад имаше при фирмите от бранша на пътуванията и туризма. Луфтханза изгуби 4,6% от цената си, а водещият туристически оператор TUI – 5,2%. Освен това фирмите в бранша на горивата като BP, Total и Royal Dutch Shell означиха спад на акциите си сред 4% и 6,6%. За сметка на това акциите на фармацевтичната компания BioNTech на борсата във Франкфурт нарастнаха с 3,2%.   

Германският показател DAX означи спад от 3% към 3 часа българско време, откакто през предходната седмица доближи най-високото си равнище от началото на световната пандемия.

Британският FTSE100 се намали с 2,2%.  Той към момента е на -15% по отношение на индикатора си от края на февруари тази година.

Френският CAC40 също означи спад – с 2,8% до 5378 пункта, като съвсем през целия декември до момента се движеше към 5500.

Паневропейският показател Eurostoxx 600 се намали с 2,5%. Това е най-рязкото намаление на индикатора в границите на един ден за последните 2 месеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР