Европейските авиокомпании искат от Брюксел да не налага по-строги правила

...
Коментари Харесай

Европейските авиокомпании лобират срещу по-стриктните климатични действия на ЕС

Европейските самолетни компании желаят от Брюксел да не постанова по-строги правила за излъчванията. Това излиза наяве от документи, получени от природозащитната група Influence Map и представени от Financil Times. Те демонстрират, че авиоиндустрията лобира против по-стриктните ограничения на Европейската комисия (ЕК) по силата на европейската система за въглеродна търговия.

Действията на превозвачите идват на фона на идното оповестяване на серия " зелени " правила в средата на юли за редуциране на излъчванията на Европейски Съюз с 55% до 2030 година по отношение на равнищата от 1990 година Авиосекторът показва своите загуби поради пандемията от ковид като мотив, с цел да упорства да не се стягат регулациите и да не се вкарват нови налози за въглеродно интензивните горива.
Какво желае секторът
Германската самолетна компания Lufthansa е писала през януари до Европейска комисия, с цел да се оплаче, че новите правила ще основат по-неблагоприятни условия за европейските превозвачи, като особено е обърнала внимание на условието за потреблението на несъмнено количество стабилно гориво. Индустрията е подчертала пред Брюксел, че европейските климатични правила ще я слагат в неизгодна позиция по отношение на интернационалните съперници, до момента в който покачващите се разноски за бранша ще лимитират неговата дарба да влага в " зелени " политики.

Индустриалната група Airlines for Europe приканва Европейски Съюз да не вкарва такса върху керосина за полетите в Европа, което се съдържа в идния климатичен пакет, потвърждавайки, че самолетните компании ще стартират да зареждат в трети страни. Секторът обръща особено внимание на плануваните промени в системата за въглеродна търговия на Европейски Съюз. Системата изисква от фирмите да купуват заеми, с цел да покриват излъчванията си, в случай че замърсяват над съответния брой безвъзмездни квоти. Сега Европейска комисия ще предложи последователно унищожаване на безплатните заеми, което се чака да увеличи разноските за превозвачите. Документите, получени от Influence Map, демонстрират, че предходната година браншовата организация IATA е поискала от Брюксел да предложи " някакъв тип еластичност за операторите, които се намират в сложна икономическа обстановка и не могат да съблюдават условията на системата за въглеродна търговия на Европейски Съюз ".
Противоречие сред обещания и дейности
През 2020 година самолетните компании се ангажираха с достигането на чисти нулеви излъчвания до 2050 година Те възнамеряват да реализират това посредством устойчиви горива, офсетни покупко-продажби за излъчванията и нови технологии като електрически самолети.

Според Influence Map в този момент тези задължения са подкопавани от лобирането против климатичните ограничения на Европейски Съюз. " Авиосекторът изрази огромна поддръжка за чистите нулеви излъчвания до 2050 година, само че в същото време е срещу климатичните регулации на национално и на Европейски Съюз ниво, които ще оказват помощ за постигането на тези цели ", разясняват от природозащитната организация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР