Европейските акции се понижиха в ранната търговия в сряда, регистрирайки

...
Европейските акции се понижиха в ранната търговия в сряда, регистрирайки
Коментари Харесай

Понижения на борсите в Европа на фона на все по-агресивния Фед*

Европейските акции се намалиха в ранната търговия в сряда, регистрирайки спад от шестседмичните си върхове, откакто вложителите насочиха вниманието си към опасенията, свързани с агресивното повишение на лихвените проценти в Съединени американски щати, което има евентуално ще навреди на растежа, и предстоящите нови западни наказания против Русия, които ще дадат спомагателен подтик на инфлацията, съобщи Ройтерс.

Общият европейски показател STOXX 600 регистрира спад от 5,09 пункта, или 1,1%, до 457,98 пункта. Бенчмаркът е на път да постави завършек на тридневната си серия в зеления бранш, следвайки загубите на Уолстрийт и в Азия. Европейският районен софтуерен показател SX8P се намали с 2,55%.

Немският индикатор DAX се намали 199,24 пункта, или 1,38%, до 14 225,12 пункта. Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 записва спад от 36,13 пункта, или 0,47%, до 7 577,59 пункта. Френският измерител CAC 40 се намали с 82,48 пункта, или 1,24%, до 6 563,03 пункта.

Европейските акции последваха разпродажбите в Съединени американски щати в миналата сесия, откакто членът на Управителния съвет на Федералния запас на Съединени американски щати Лейл Брейнард заприказва за по нападателно повишаване на лихвените проценти и за стесняване на салдото на централната банка.

„ Макар че вложителите чакаха Фед да предприеме дейности за възпиране на инфлацията, евентуалното движение, с което се чака да работи централната банка, е това, което в действителност тревожи пазара. Ако затегнете паричната политика прекомерно бързо стопанската система може да изпадне в криза “, сподели Ръс Моул, капиталов шеф в AJ Bell.

„ Опасенията по отношение на силата на американската стопанска система естествено накараха вложителите да се тревожат за положението на други географски региони “, добави той.

Призивите за по-сериозно стягане на политиката от страна на Фед преди публикуването на протоколите от последното съвещание на финансовата институция идват в миг, когато членовете на Европейската централна банка показаха потребност от ограничение на тласъците, с цел да се предотврати повишението на инфлационните упования оттатък задачата на централната банка от 2%. Следващата среща на ЕЦБ е през идната седмица.

Междувременно терзанията за инфлацията още веднъж излязоха на напред във времето, защото препоръчаните нови наказания на Европейски Съюз против Русия може да включват възбрана за вноса на съветски въглища и възбрана за влизане на съветски кораби в пристанищата на страните от блока. Обмисля се и възбрана на вноса на нефт от Русия.

Френските тържища са обхванати от неустановеност преди идния този уикенд първи тур на президентските избори в страната. Очакванията са Еманюел Макрон да победи Марин Льо Пен, макар че през последните седмици крайнодясната понижава изоставането си  от актуалният президент. Шансът да изборите да се решат още на първия тур е съвсем нулев, като балотажът е плануван за 24 април.

„ Един интервал на повишена волатилност явно не би трябвало да се изключва сред двата кръга, в случай че разликата сред претендентите е дребна “, сподели Винсент Мортие, основен капиталов шеф в Amundi.

„ Ние обаче оставаме уверени, че в последна сметка прагматизмът ще надделее и че тези избори няма да бъдат разрушителни за пазарите “, добави той.

Загуби на Уолстрийт

Водещите американски борсови показатели записаха намаления във вторник, откакто членът на Управителния съвет на Федералния запас на Съединени американски щати Лейл Брейнард даде сигнал, че централната банка може да подходи по-агресивно към политиката си на стягане, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones регистрира спад от 280,7 пункта, или 0,8%, до 34 641,18 пункта. Широкообхватният индикатор Standard & Poor’s 500 се намали с 57,52 пункта, или 1,26%, до 4 525,12 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq загуби 328,39 пункта от цената си, или 2,26%, завършвайки сесията при равнище то 14 204,17 пункта.

„ В последна сметка,  това (затягането на политиката на Фед) ще докара до закъснение на икономическия напредък. Фондовият би трябвало да отрази това “, разяснява пред Си Ен Би Си основният икономист на Moody’s Analytics Марк Занди. „ По тази причина чакам фондовият пазар да има няколко сложни месеца, защото в последна сметка се приспособява към това, което Фед прави и ще прави отсега нататък “.

Най-големите губещи за деня бяха акциите на софтуерните компании. Цените на книжата на производителите на чипове Nvidia и AMD се намалиха надлежно с 5,22% и 3,36%. Някои анализатори считат, че софтуерните компании могат да бъдат най-тежко наранени от акцията на Фед за повишение на лихвите, защото това ще накара вложителите поемат по-малко риск и да купуват акции със постоянни облаги, вместо акции на растежа, обещаващи огромни облаги в бъдеще.

Междувременно браншове на комуналните услуги и опазването на здравето записаха облаги във вторник. Акциите на фармацевтичния колос Johnson & Johnson и Pfizer нарастнаха с 0,65%, а тези на Procter & Gamble и Walmart – с 0,35% и 0,28%. Цените на книжата на операторите на круизни кораби Carnival и Norwegian Cruise Line се покачиха надлежно с 2,43% и 1%

„ Начинът, по който пазарът реагира през днешния ден, е характерен образец за отбранителна позиция от страна на вложителите. Секторите, свързани със базовите артикули се показват по-добре, до момента в който софтуерните акции се показват по-зле заради опасенията от високи лихвени проценти “, сподели Кийт Лернър от  Truist. „ Има угриженост по отношение на стопанската система и способността на Фед да реализира „ меко кацане “, добави той.

След като започнаха сесията със спад, акциите се оцветиха в алено, откакто Лейл Брейнард сподели, че Федералният запас би трябвало „ бързо “ да свие салдото си, с цел да понижи инфлацията.

„ Инфлацията е прекомерно висока и има опасности от ускорение “, разяснява тя, като добави, че Фед се нуждае от постоянен ритъм на увеличение на лихвите.

След нейните мнения доходността по 10-годишните американски държавни скъпи бумаги скочи до 2,56%, достигайки най-високото си равнище от май 2019 г

Страховете от рецесията продължиха да плашат вложителите във вторник и Deutsche Bank стана първата огромна банка на Уолстрийт, която предвижда, че се задава в Съединени американски щати, акцентирайки по-агресивната битка на Фед с инфлацията като знак за това.

„ Очаква се американската стопанска система да понесе сериозен удар от спомагателното стягане на Фед до края на идната година и при започване на 2024 година “, споделиха икономистите на банката в записка до клиентите във вторник.

Понижения в Азия

Технологичните акции поведоха спада на фондовите пазари в Азиатско-тихоокеанския район в сряда, следвайки загубите на Уолстрийт в миналата сесия, съобщи Си Ен Би Си.

Водещият показател на Токийска фондова борса Nikkei 225 записва спад от 437,68 пункта, или 1,58%, до 27 350,3 пункта. Цената на книжата на софтуерния конгломерат SoftBank се намали с 2,81%.

Хонконгският индикатор Hang Seng се намали с 421,79 пункта, или 1,87%, до 22 080,52 пункта. Понижението пристигна на фона на решението на основният секретар на Хонконг Джон Ли да подаде оставка два дни, откакто ръководителят на администрацията на Хонконг Кери Лам разгласи, че няма да се кандидатира за втори мандат.

Листнатите в Хонконг акции на Alibaba, Meituan и Tencent поевтиняха надлежно с 5,36%, 3,65% и 2,31%.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Compositе регистрира растеж от 0,71 пункта, или 0,02%, до 3 283,43 пункта, до момента в който по-малкият показател Shenzhen Composite се увеличи с 0,14 пункта, или 0,01%, до 2 127,96 пункта. Това е първата сесия за двата показателя през тази седмица, откакто в понеделник и вторник те бяха затворени по случай народен пранзник.

Южнокорейският бенчмарк Kospi се намали с 24,17 пункта, или 0,88%, до 2 735,03 пункта. Цената на книжата на Kakao се намали с 2,33%.

В Австралия показателят ASX 200 регистрира спад от 37,8 пункта, или 0,5%, до 7 490,1 пункта.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха намаления в ранната търговия. Основният показател SOFIX регистрира спад от 5 пункта, или 0,79%, до 631,04 пункта. BGBX40 се намали с 0,95 пункта, или 0,65%, до 145,50 пункта. BGTR30 изтри 6,08 пункта от цената си, или 0,82%, достигайки равнище от 736,05 пункта. BGREIT записа спад от 0,90 пункта, или 0,51%, до 175,19 пункта.

 

*Информацията е настояща към 13:10 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР