Европейските акции поевтиняха рязко, водени от спад в технологичния сектор,

Европейските акции поевтиняха рязко, водени от спад в технологичния сектор, ...

Губещият технологичен сектор натежа върху европейските индекси


Европейските акции поевтиняха рязко, водени от спад в технологичния сектор, докато инвеститорите претегляха перспективите за глобалното възстановяване и нова серия от корпоративни отчети, съобщи CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 затвори с понижение от 1,5%. Технологичните акции записаха спад с 3,8%, като поведоха сред губещите за деня на фона на страховете за влиянието от отварянето на икономиките след строгите ограничения заради коронавируса, от които в голяма степен се възползваха от технологиите.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е надолу с 0,67% и приключи деня на ниво от 6 923,17 пункта. Германският DAX се понижи с 2,49% до равнище от 14 856, 48 пункта. Френският CAC 40 отбеляза спад от 0,89% до ниво от 6251,75 пункта.

На Wall Street, докато инвеститорите се чудят кои акции да изберат – технологичните или тези от сектора на търговията на дребно, който отново заработи.

Все пак инвеститорите продължиха да наблюдават ситуацията с Covid-19 в Индия, тъй като тя показва малки признаци на подобрение. Световната здравна организация заяви миналата седмица, че всеки три нов случай на коронавирус в световен мащаб е регистриран в Индия.

В САЩ много щати продължиха да облекчават ограниченията на фона на разпространението на ваксините. Повечето ограничения ще бъдат премахнати в Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът, като денонощната работа на метрото ще бъде възобновена в Ню Йорк по-късно този месец.

В същото време за първото тримесечие на фона на нарастващите цени на петрола, като нетната печалба се увеличи до 21,7 млрд. долара от 16,7 млрд. долара за същия период на миналата година.

Свои отчети в Европа днес представиха Infineon, Deutsche Post DHL Group и Siemens Energy.

Поглед към отделните акции показват сериозен ръст на цената - с почти 6% за датският бижутер Pandora, след като отчете и повиши целите си за годината.

Френският производител на самолети Dassault Aviation е още една от компаниите с добри финансови резултати, публикувани днес, като акциите му поскъпнаха с 3,4%, след като Египет обяви, че е поръчала 30 изтребителя Rafale.

В дъното на европейския индекс на сините чипове е германската софтуерна фирма Teamviewer със спад от 12,4%, като беше сред най-губещите технологични акции. Шведският Orphan Biovitrum поевтиня с 6%, след като фармацевтичната група отчете 21% спад на приходите за първите три месеца на 2021 година.

Източник: investor.bg