Европейските акции отстъпиха с 2.7% като това може да се

...
Европейските акции отстъпиха с 2.7% като това може да се
Коментари Харесай

Заради новия вариант на вируса световните борси отчитат рязък спад на акциите

Европейските акции отстъпиха с 2.7% като това може да се окаже най-лошият ден от септември 2020 година насам. Основния удар се дължи на поевтиняване на акциите на фирмите в областта на превоза и развлеченията.

Германският главен показател DAX потъна 3%, до момента в който английския FTSE 100 отстъпи с 2.7%, което е най-ниското му равнище от повече от месец, съобщи настоящо.ком.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI загуби 2.2%, което е най-резкият спад от месец август насам. Акциите на казина и производители на питиета поевтиняха всеобщо на борсата в Хонконг, до момента в който книжата на фирмите свързани с превоз и туризъм се потопиха в алено в Сидни и Токио.

Японският показател Nikkei загуби 2.5%, а фючърсите върху щатския показател S&P 500 отстъпиха с 1.8%.

Цените на петрола поевтиняха под 80 $ за барел. Фючърсите върху щатския недопечен нефт понижиха с 5.7% до 73.96 $ за барел, до момента в който при суровия нефт вид Брент отстъплението възлиза на 4.66% до 78.38 $ на фона на новите страхове за спад на търсенето.

В същото време вложителите се насочиха към активите леговище. Японската йена нарастна с 1% по отношение на щатския $, откакто по-рано през тази седмица се намираше на най-ниското си равнище от 5-години насам.

Еврото нарастна с 0.4% по отношение на щатския $. В същото време обаче, единната европейска валута поевтиня по отношение на швейцарския франк до близо 6.5-годишно дъно. Златото нарастна с 0.7% до цена от 1 800 $ за тройунция.

Туризъм, банки, петролни компании

Индексните фючърси в Съединени американски щати отстъпиха през днешния ден, като акциите, свързани с туризъм, банки и артикули бяха в основата на разпродажбите.

Акциите на съществени самолетни компании поевтиняха с сред 5% и 6% по време на предпазарната търговия. Книжата на операторите на круизи Carnival Corp и Royal Caribbean Cruises се сринаха с по 9%. Акциите на Bank of America Corp, Citigroup Inc, JPMorgan Chase&Co, Goldman Sachs, Wells Fargo&Co и Morgan Stanley поевтиняха с сред 3% и 4%, защото вложителите намалиха прогнозите си за идно повишение на лихвите.

Книжата на петролните компании Exxon Mobil Corp и Chevron Corp отстъпиха надлежно с 5% и 6% вследствие на поевтиняването на петрола.

В същото време акциите на някои производители на ваксини, измежду които Pfizer, BioNTech SE и Moderna Inc нарастнаха с сред 5% и 7%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР