Европейски вицещампион идва в България за Мача на надеждата, организиран

...
Европейски вицещампион идва в България за Мача на надеждата, организиран
Коментари Харесай

Европейски вицещампион идва в България за Мача на надеждата, организиран от Стилиян Петров

Европейски вицещампион идва в България за Мача на вярата, проведен от Стилиян Петров. Става дума за иконата на Ливърпул Патрик Бергер. Той потвърди присъединяване си в " Мача на Надеждата " на 6 септември от 17:00 часа на стадион " Васил Левски ". Срещата се провежда от фондация " Стилиян Петров " за набиране на средства за възстановяване на изискванията за лекуването на онкологични болести в България.

Патрик Бергер е роден на 10 ноември 1973 година в Прага. Започва кариерата си в локалния Спарта, само че първият му контракт е с кръвния зложелател Славия. Той даже дебютира за националния тим на Чехословакия при мъжете, преди да бъде викнат при младежите.

Талантът на Бергер е видян от легендата Отмар Хицфелд и през лятото на 1995 година е притеглен от Борусия (Дортмунд). Дебютира в формален мач във финала за Суперкупата, като печели трофея след 1:0 над Борусия (Мьонхенгладбах). През идващото лято към този момент е първенец в Бундеслигата.

Идва европейското състезание в Англия през 1996 година, когато чехите направиха възторг. Излязоха като втори от групата след Германия, като победиха Италия с 2:1 след голове на Павел Недвед и Радек Бейбъл, 3:3 с Русия и загуба от немците с 0:2. След това отстраниха Португалия на Луиш Фиго с 1:0 (попадение на Карел Поборски) и след осъществяване на дузпи отстраниха и Франция, като Бергер вкара третата във вратата на Бернар Лама. Във финала поведоха с 1:0 на Германия още веднъж след тъкмо изпълнен 11-метров от Бергер в 59-ата мин, само че Оливер Бирхоф изравни в 73-ата. В 5-ата минута на продължението още веднъж Бирхоф донесе купата на германците след " златен гол ". Това предписание действаше по това време.

Успехът на чехите води до същинско наддаване за звездите им. Бергер и Карел Поборски са мечтани от Манчестър Юнайтед, само че Патрик избира Ливърпул. Настанява се в къща до легендата сър Кени Далглиш и Алан Хансен, които му оказват помощ да се приспособява.

В началото му е мъчно, само че става корав титуляр при Жерар Улие. През сезон 2000/2001 година печели невероятните четири трофея - купата на Англия, суперкупата на Англия, купата на лигата в Англия и купата на УЕФА. През 2003 година взема още една купа на лигата.

След 7 сезона и 35 гола за Ливърпул Патрик напуща клуба, като подписва като свободен сътрудник с новака Портсмут, воден от Хари Реднап, през лятото на 2003 година Там е съотборник със Светослав Тодоров. След 2 сезона обаче отборът отпада и Бергер се мести в Астън Вила, като показва, че доста му се играе при Дейвид О`Лиъри. В началото обаче идват травмите и е пратен от новия управител Мартин О`Нийл чартърен в Стоук Сити от Чемпиъншип. Връща се, стартира да играе като титуляр и още веднъж идват контузиите. На 6 май 2008 година му е обявено, че е изиграл последния си мач за Астън Вила, откакто обществено поучава Гарет Бари да не мисли доста, а да подпише с Ливърпул. В същото време Мартин О`Нийл прави всичко допустимо Бари да остане в Бирмингам. И в този момент двамата - О`Нийл и Бергер се събират в София за благотворителната идея.

Така на 29 май 2008 година Патрик Бергер се завръща в отбора от детството си - Спарта (Прага), с цел да дебютира и за него. Той е капитан на отбора, който приключва втори през 2009 година и се класира за квалификациите на Шампионската лига. На 6 януари 2010 година афишира завършек на кариерата си след следващата травма в коляното. Все отново продължава да поддържа форма и да рита в шестодивизионния Долни Чабри.

С юношеския народен тим на Чехословакия печели европейската купа до 16 години през 1990 година след 3:2 във финала против домакина Югославия, като още веднъж бележи гол в решителния мач. При мъжете на Чехословакия и Чехия има единствено 44 мача и 18 гола, тъй като отхвърля да играе под управлението на Душан Ухрин. Участва и на европейското през 2000 година, само че там чехите отпадат в груповата фаза.

Бергер е част от същински футболен клан в Чехия. Чичо му Ян е троент първенец на Чехословакия с пражките Спарта и Дукла, два пъти е притежател на купата със същите тимове, а на олимпиадата в Москва през 1980 година печели златните медали след 1:0 над Германска демократична република. Неговите синове Ян-младши и Томас също направиха съществени кариери в Чехия. Синът на Патрик Бергер, който носи неговото име, също бе надарен полузащитник, само че травма го отхвърли едвам на 24 години.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР