Европейски политици се оплакват, че Вашингтон тласка Стария свят към

...
Европейски политици се оплакват, че Вашингтон тласка Стария свят към
Коментари Харесай

Вашингтон тласка Европа към рецесия и получава дивиденти от украинския конфликт

Европейски политици се оплакват, че Вашингтон тласка Стария свят към криза и получава дивиденти от украинския спор, написа „ Политико “. Наистина, американците, без да изпратят (поне официално) нито един боец към Украйна, извличат невиждани военни, стопански, геополитически изгоди от рецесията. Това мощно нервира Европейски Съюз.

Разширяване на въздействието на Съединени американски щати

„ Ако погледнете трезво, страната, която печели от войната, са Съединени американски щати, тъй като те продават повече оръжия и газ на повишени цени “, съобщи пред „ Политико “ неназован почитан европейски чиновник.

Американците постоянно са се стремили да преобладават в западния свят. А спорът в Украйна е просто чудесна опция да овладеят всичко.

През последните години Вашингтон непрекъснато оказва напън върху Европа, по-специално по въпросите на антируските наказания и отслабването на енергийната взаимозависимост от Москва. През пролетта след „ огромния брат “ европейците въодушевено се втурнаха да уголемяват възбраните, макар че през цялото време беше ясно, че това ще удари Европейски Съюз, може би даже по-силно от Русия.

Освен това в очите на западния свят НАТО беше изцяло оправдано, а френският президент Еманюел Макрон до неотдавна споделяше, че е в „ мозъчна гибел “. И не е загадка за никого, който е отпред в тази организация.

Продажбата на оръжие и " газовата игла "

В Европа и по света имаше взрив в търсенето на оръжия, а Съединени американски щати са най-големият експортьор (повече от една трета от международните доставки).

Само в самолетостроенето американците получиха контракти за десетки милиарди евро. Канада поръча 88 изтребителя пето потомство Ф-35, Швейцария - 36, Германия - 35.

През лятото немските управляващи оповестиха желанието си да отделят към 100 милиарда евро за превъоръжаване на Бундесвера и няма подозрение, че Съединени американски щати ще усвоят забележителна част от бюджета. Освен това Германия се скара с Швейцария поради отхвърли на Берн да позволи реекспорта на военни артикули за Украйна.

Европейските арсенали се изпразват, а американските производители потриват ръце от наслада. Разбира се, такова ускорение на военно-промишления комплекс има позитивен резултат върху цялата стопанска система на страната.

Плюс експорт на газ. Вашингтон от дълго време се пробва да принуди Европа да се откаже от евтиното съветско гориво. И в този момент, за няколко месеца, доставките на ВПГ се удвоиха.

Експлозиите в „ Северен поток “ на процедура лишиха Европейски Съюз от избор. Отсега нататък ще би трябвало да се бръкнат за задокеанско гориво, което коства на европейските консуматори четири пъти повече в сравнение с за самите американци.

Загуба на конкурентоспособност

В изискванията на енергийна рецесия европейската промишленост губи своята конкурентоспособност. Германия беше изключително мощно наранена. А в Съединени американски щати през лятото одобриха закон за закъснение на инфлацията. Документът планува необятни ограничения за поддръжка на националната стопанска система, които Европейски Съюз счита за дискриминационни.

В резултат на това американските компании стават по-силни, до момента в който европейските или се затварят, или се местят в Съединени американски щати, където им се дават данъчни облекчения и евтини енергийни запаси.

Всичко това изкарва политиците от Европейски Съюз отвън кожата им. „ Движението на европейската стопанска система към криза е добра вест за американците и те не пропуснаха опцията да се възползват от това “, възмущава се унгарският външен министър Петер Сиярто.

Макрон назова антиинфлационния закон на Съединени американски щати вражески и съобщи, че той опонира на разпоредбите на СТО, а министърът на стопанската система Бруно Льо Мер прикани страните от Европейски Съюз да дадат общ отговор на дейностите на Вашингтон. „ Не можем да позволим спорът в Украйна да завърши с доминирането на стопанската система на Съединени американски щати и отслабването на Европа “, акцентира той, добавяйки, че главното нещо за Париж през днешния ден не е конкуренцията с Германия в Европа, а конкуренцията сред Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Ще има ли отговор?

Междувременно към този момент Париж и Берлин не са съумели да реализират съглашение. Според „ Блумбърг “ Макрон упорства за ограничения, сходни на тези на Съединени американски щати, а немският канцлер Олаф Шолц не желае да разпалва " трансатлантическа война " и се надява Вашингтон да поправя решенията си.

И даже в случай че Европа е " афектирана ", в този момент никой не е в положение в действителност да се бие с американците. Франция, Германия, Италия могат шумно да " показват угриженост ", само че няма единение в Европейски Съюз. Освен това управлението на Европейска комисия се концентрира върху Вашингтон като собствен главен съдружник.

Опитът да се оспорят американските ограничения в СТО, съгласно ръководителя на катедрата по комерсиална политика във Висшата школа по стопанска система Максим Медведков, не е без шансове за триумф. " Проблемът е, че Съединени американски щати не престават да блокират работата на апелативния орган на СТО. И ще бъде мъчно да се реализира компромис по различен метод ", сподели той.

Макрон ще посети Съединени американски щати. Очевидно, с цел да се опита да убеди Джо Байдън да играе по разпоредбите. Но Европа е отслабена от енергийната рецесия, инфлацията, задаващата се криза и напредък на популизма – Европейски Съюз няма действителни лостове за напън върху Белия дом.

Остава да се надяваме, че старшите сътрудници оттатък океана ще се смилят и ще продължат напред. Междувременно американците твърдо и решително извършват своята тактика. И скоро статутът на европейски водач дефинитивно ще бъде приписан не на Берлин или Париж, а на Вашингтон.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР